Posjeta Hrastovoj Glavici

 

Oko 300 stotine posjetilaca obišlo je jamu Hrastova glavica kod srpskog sela Podvidače u općini Sanski Most. Ta masovna grobica je pronađena i ekshumirana 1998. godine, a ukupno je izvađeno 126 tijela, među njima i dva tijela žrtava iz Drugog svjetskog rata.

Niko do sada nije procesuiran za ovaj zločin ali se u presudi Milomiru Stakiću pominje u sljedećim paragrafima:

”211. Rano ujutro 5. augusta 1992., Radovan Vokić, vozač Sime Drljače, rekao je stražarima da do autobusa dovedu zatočenike iz Keraterma koji su prethodnog dana dovedeni iz Prijedora u Omarsku. Kod sebe je imao spisak zatočenika, koji je uredno sastavio, ovjerio i potpisao Simo Drljača. Prozvano je najmanje 120 ljudi,među kojima su bili Anto Gavranović, Juro Matanović, Refik Pelak, Ismet Avdić, Alija Alibegović, Esad Islamović i Raim Musić. Postrojeni su i ukrcani u dva autobusa koji su pod pratnjom otišli ka Kozarcu. To su bili obični autobusi javnog prijevoza iz Prijedora. Svjedok E je sastavio spisak 60 osoba koje je lično poznavao, a koje su odvezene tim autobusima i potom ubijene.

212.  Leševi nekih od osoba koje su odvezene tim autobusima kasnije su pronađeni i identifikovani u Hrastovoj Glavici.Na toj lokaciji, tridesetak kilometara od Prijedora, pronađen je velik broj tijela – to jest 126.Forenzički stručnjaci su utvrdili da su uzrok smrti u 121 slučaju bile rane od vatrenog oružja.”

Ubijanje nevinih Prijedorčana trajalo je nekoliko sati a egzekutori su sebi nad jamu bili donijeli stolice i sjedeći pucali ljudima najčešće u glavu i gurali tijela u grotlo. Dovodili su ih trojicu po trojicu vezane čeličnom žicom.

Jedan svjedok iz Hambarina, Ibrahim Ferhatović, preživio je to ubijanje, ranjenog ga je previo neki mještanin Podvidače i uputio u Kurevske šume. Ibrahim je svojim komšijama ispričao šta mu se desilo ali su ga u lovu na ljude u kurevskoj šumi ubili pripadnici srpske vojske. Tragom njegove priče pronađena je prirodna jama duboka do 35 metara. Kameniti otvor na nekim dijelovima je bio prečnika samo 80 cm.

Posjetu su organizovali Udruženje logoraša Sanski Most, Udruženje logoraša Prijedor ‘92, Udruženje logoraša Kozarac i Udruženje Prijedorčanki ‘Izvor”. Nažalost i ove godine je bilo veoma malo posjetilaca iz Prijedora, najviše ih je bilo iz obližnjeg sela Čirkići i drugih bošnjačkih sela. Od 117 identifikovanih žrtava bili su prisutni članovi tek jedne porodice. Obraz Prijedora su pred Sanjanima donekle popravili motociklisti koji su došli kao što idu u Omarsku i na Korićanske stijene.

Prisutnima su se obratili predstavnici Izvora i logoraških udruženja, a od zvaničnika narodni poslanik Muharem Murselović i načelnik općine Sanski Most, Sanjin Halimović.

Posjetiocima je predstavljeno i idejno rješenje za buduće spomen obilježje ”Jama Hrastova glavica” rad mladog sanskog arhitekte Harisa Zulića. Načelnik Sanskog Mosta je obećao pomoć a kada se formira odbor za izgradnju i otvori žiro račun bit će pozvani i građani da dobrovoljnim prilozima pomognu izgradnju.

Samo obilježje će imati kružnu osnovicu koja predstavlja galeriju jame u kojoj su pronađena tijela, a nadgrađeni dio će biti simbolično u obliku suze. Centralni dio je tradicionalna bosanska čatrnja koja će oivčiti ulaz u jamu i u nju će biti ugrađene masivne rešetke kako bi se jama jednom za uvijek zapečatila da nikome više ne posluži za ubijanje i sakrivanje ljudi.

Organizatori su pozvali Tužilaštvo BiH koje je stvarno nadležno i Kantonalno tužilaštvo Bihać koje je mjesno nadležno za ovaj zločin da procesuiraju sve odgovorne, kako egzekutore, tako i članove Kriznog štaba općine Prijedor koji su naredili ovaj zločin a koji danas direktoruju u javnim prijedorskim preduzećima.

Edin Ramulić

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.