Još jedan zločinac priznao zločin na Korićanskim stijenama!

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine najavilo je da je postignut sporazum o priznanju krivnje s još jednim optuženim za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, ne precizirajući o kome se radi.

Prijedlog sporazuma o priznanju krivnje bit će razmatran u nastavku suđenja, 25. augusta, javio je danas BIRN – Justice Report.

Za zločin na Korićanskim stijenama, koji je počinjen 21. augusta 1992., Tužilaštvo BiH tereti Zorana Babića, Milorada Radakovića, Gordana čurića, Milorada Škrbića, Ljubišu Četića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića.

Svi optuženi su, smatra Tužilaštvo BiH, kao pripadnici Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti Prijedor učestvovali u odvajanju i strijeljanju više od 200 civila na Korićanskim stijenama, na planini Vlašić.

Učešće u ovom zločinu priznao je Damir Ivanković, kojeg je Sud nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice osudio na 14 godina zatvora.

Nakon Ivankovića, i optuženi Gordan čurić je postigao sporazum, ali ga Sudsko vijeće nije prihvatilo, jer se čurićevo svjedočenje protiv ostalih optuženih razlikovalo u odnosu na “činjenični opis naveden u optužnici”.

U nastavku suđenja kao svjedok Tužilaštva BiH saslušan je Enes Džaferović koji je bio u konvoju 21. augusta 1992.  na putu od Tukova, općina Prijedor ka Travniku.

Svjedok je ispričao da je bio zajedno s drugim civilima u autobusu koji se pokvario prije nego što će doći do Kneževa/Skender- Vakufa.

“Bili smo u autobusu i čekali. Došla je “lada” iz koje su izišla tri vojnika s automatskim puškama. Jedan je počeo da galami, govoreći da nas može pobiti. Nedugo zatim, došao je prazan autobus iz pravca Travnika i potrpani smo u njega”, kazao je Džaferović, dodavši da je “tada došao i Mile koji ih je kasnije spasio”.

Svjedok je pojasnio da su ušli u drugi autobus i krenuli, međutim, ubrzo se i on pokvario.

“Stali smo kod nekih sela, vidjeli smo da je bilo vojske. Došlo nam je troje ili četvero s kokardama na glavi. Pitali su Mileta hoće li on da ide spavati, a da oni ovo srede. Mile im je rekao da je on vođa puta, ubijedivši ih da odu”, kazao je svjedok.

Nakon završetka ispitivanja, svjedok je pokazao u sudnici da je “Mile” optuženi Milorad Škrbić.

Svjedok je kazao da su kasnije civili iz autobusa potrpani u kamione kojima su došli do mjesta Smetovi, odakle su pješke nastavili prema Travniku.

Prije kvara na autobusima, svjedok je ispričao da je s njima bio neki vojnik zvani “Zoka” iz Tukova, koji je naredio dvojici civila da pokupe od ostalih novac i zlato.

“Zoka je potrpao u džepove od vojničkih hlača puno para, a kesu od nakita uzeo je vozač”, kazao je svjedok, dodavši da je on predao oko 3.000 tadašnjih maraka i sat koji mu je bio poklon.

Drugi svjedok Tužilaštva bio je Ferid Kovačević koji je također 21. augusta 1992.  bio prisutan u konvoju na putu od Prijedora do Travnika.

“Kada smo došli do Korićanskih stijena, vidio sam s kamiona koji je imao ceradu, dva autobusa puna ljudi kojima su glave bile sagnute. Bili su to plavi autobusi na kojima je pisalo Ikarbus. Nisam vidio više ništa, a ne sjećam se da sam čuo pucnjavu”, kazao je svjedok.

Tokom vožnje prema Travniku, svjedok kaže da je “više puta ulazio u kamion čovjek i tražio da predamo novac i zlato”. Svjedok ne zna ko je bio taj čovjek.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.