DR ESO I ‘PRIJATELJI’

 

Piše Edin Ramulić

U prepunom prijedorskom pozorištu održano je treće veče sjećanja na dr Esada Sadikovića u organizaciji Fondacije koja nosi njegovo ime i čiji upravni odbor čine Fatima Fazlić, predsjednica, Muharem Murselović, Alida Pejić, Nedim Kadirić i Edin Ramulić.

Program je počeo promocijom knjige Vehida Gunića ”Doktor Eso”. Autor je pročitao nekoliko Esinih anegdota koje su na posjetioce ostavile veoma dobar utisak.

Publiku je posebno oduševilo kada je Marko Vešović pročitao vlastiti duhoviti tekst objavljen u magazinu Dani o Esi koji je Gunić posudio za svoju knjigu. Gunić je najavio da će svu eventualnu zaradu od knjige pokloniti za liječenje teško oboljele kćerke svog prijatelja, glumca Mladena Jeličića Troke.

Zatim je publici predstavljena likovna umjetnica Enisa Grozdanić, koja inače živi i stvara u Švedskoj, a koja je bila bliska prijateljica dr Esada Sadikovića. Njeni likovni radovi su bili izloženi u holu Pozorišta, a izložba je inače bila otvorena dva dana ranije.

 

Centralni događaj je bila dodjela prve književne nagrade ”Dr Esad Sadiković” koja je uspostavljena 5. augusta prošle godine. Pristigla su ukupno 34 rada do zaključenja konkursa.

Tročlani žiri u sastavu Marko Vešović, predsjednik, dr Enver Kazaz i Željko čurđević je zaključio da ”među pristiglim pričama nema niti jedna koja bi po unutarnjoj ostvarenosti teksta, jezičkoj, kompozicionoj i narativnoj organiziranosti, zadovoljila estetske kriterije nagrade.” Ali, ipak žiri je jednoglasno donio odluku da dva autora nagradi sa otkupnom nagradom, zbog najbolje realiziranog humora od svih priča pristiglih na konkurs, i to prvom nagradom autora priče Krov, a drugom nagradom autora priče Nekoliko slobodnih dana. Prvonagrađeni autor je Fuad Hrustić iz Gradačca kome je pripala nagrada od 3.000 KM a drugonagrađena je Prijedorčanka Senada Bešić, sa nagradom u iznosu od 2.000 KM.

Šlag na kraju večeri je dao sarajevski glumac Milan Pavlović, popularni lik iz serija Lud, zbunjen, normalan i Sex i selo. On je nasmijavao publiku pričajući viceve a pridružio mu se u tome i jedan mali Prijedorčanin koji se javio kao dobrovoljac.

Ispričani vicevi i smijeh u noći kada se sjećamo čovjeka kojeg su brutalno ubili i bacili u tridesetpetmetarsku jamu su još jednom potvrdili namjeru organizatora da sjećanjem na jednog izuzetnog čovjeka slave njegov život, ponosni što je bio dio njihovog grada i života, a ne da oplakuju njegovu smrt.

Donekle je sjenu na događaj bacio voditelj programa Nedim Kadirić koji je od sjećanja na doktora Esu pokušao napraviti One Man Show pa preuzeo na sebe sve tri muzičke dionice. Iako je vrsni harmonikaš Elvedin Muhić najavljen da će izvesti virtuozne klasike na harmonici, Kadirić mu je dodijelio ulogu pratnje za njegov osrednji kafanski glas.

Svoju ulogu voditelja Kadirić je i ovaj put zloupotrijebio da ponovo (po treći put na večeri sjećanja) najavi početak snimanja dokumentarca o Esi od strane Rezaka Hukanovića a da od tog dokumentarca svih ovih godina, kako ga Kadirić reklamira, nema ni traga ni glasa. Istovremeno je Kadirić propustio da tu noć pomene čovjeka koji je najzaslužniji da novčani fond za književnu nagradu bude obezbjeđen, člana upravnog odbora Fondacije, Muharema Murselovića, kao i predsjednicu Udruženja Prijedorčanki ”Izvor” Fatimu Fazlić koja stoji iza najvećeg dijela organizacije i formalno i praktično.

Valjda je to sudbina velikih ljudi poput dr Esada Sadikovića da se nezaslužni likovi pokušavaju na njima proslaviti, barem pred prepunom salom prijedorskog pozorišta. Iskreno se nadam da će ovaj tekst pomoći da od sjećanja na doktora Esada Sadikovića ne napravimo paradu kiča i neukusa. Večer sjećanja bi trebala biti posvećena doktoru i svima onima koji dođu u salu pozorišta 5. augusta a ne Esinim ”prijateljima”.

Organizaciju ovogodišnje večeri sjećanja i dodjelu književne nagrade ”Esad Sadiković” finansijski su pomogli:
Ministarstvo kulture i prosvjete Republike Srpske – 2.000 KM
Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” – 1.300 KM
Stranka za BiH Prijedor – 1.000 KM
Suljo Halalkić – 500 EUR
SDP Prijedor – 500 KM
Regionalni odbor Stranke za BiH – 500 KM
Aida Hrnić Čanić – 200 KM
Organizacija ”Optimisti 2004” – 100 EUR
Nasution Kljunić – 100 KM
SDA Prijedor – 100 KM

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.