Veče sjećanja na doktora Esada Sadikovića

 

Književna nagrada “Dr. Eso Sadiković” bit će uručena 5. avgusta u Prijedoru, na večeri sjećanja na velikog humanistu i barda prijedorske čaršije, doktora Esada Sadikovića, logoraša zloglasne Omarske koji je ubijen 5. avgusta 1992. godine nad jamom Hrastova Glavica kod Sanskog Mosta.

Ovo su na konferenciji za novinare potvrdili članovi Fondacije “Dr. Eso Sadiković” rekavši da je žiri pregledao 34 rada, kratke priče s dozom humora i ironije, onako kako je dr. Eso nerijetko i sam pisao.

– Esad Sadiković bio je posebna ličnost. Živio je u humoru, u ruganju životu i svijetu i u tom stilu smo se trudili da osmislimo dva prethodna sjećanja na njega. Tako će biti i ove godine, jer želimo da to bude noć smijeha i vedrine. Sve drugo bi nam naš doktor zamjerio – rekao je Nedim Kadirić, član Fondacije.

Alida Pejić, članica Fondacije i bliska Esina rođaka kaže da je on na neobičan način volio Prijedor u koji je došao iz Sarajeva, gdje je već radio kao ljekar.

– Bio je jedan od najmlađih ljekara, primarijus koji je otišao kao ekspert UN na Somou. U planu je imao i angažman za Sjevernu Koreju. Nažalost, nije otišao. Ostao je u Prijedoru u koji je došao zbog porodice. Osjećam potrebu da se sve dobro koje ostavio gradu u kojem čak nije ni rođen ne zaboravi – kazala je Alida i dodala da književna nagrada koja nosi ime dr. Ese nije omaž samo njemu, već sjećanje na sve Prijedorčane ubijene u proteklom ratu.

Na večeri sjećanja bit će promovisana i knjiga novinara Vehida Gunića posvećena doktoru Esi, nastupit će i glumac Milan Pavlović i majstor harmonike Elvedin Muhić. Izložbom će se predstaviti i Enisa Grozdanić, koja danas boravi u Švedskoj, inače Esina komšinica koja je s njim u razgovoru podijelila brojne sate neizvjesnosti do njegovog odvođenja u logor.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.