Otvorena obnovljena džamija u Čarakovu

U prijedorskom naselju Čarakovo juče je u prisustvu velikog broja vjernika, uzvanika i predstavnika Islamske zajednice BiH, otvorena obnovljena džamija.

Izgradnja džamije, u čiju je obnovu uloženo 900.000 KM, uglavnom dobrovoljnih priloga mještana, započela je prije nekoliko godina na temeljima starog i u prošlom ratu u BiH porušnog i spaljenog vjerskog objekta.

Poglavar IZ BiH reis-ul-ulema Mustafa efendija Cerić, koji je prisustvovao svečanosti otvaranja tog vjerskog objekta, rekao je da su i na primjeru izgradnje džamije u Čarakovu mještani pokazali odlučnost da se vrate na svoja rodna ognjišta i da obnove život u tom kraju.

“Ova džamija nikla je na temeljima stare, u ratu porušene i potpuno spaljene džamije u kojoj je 23. jula 1992. godine ubijen i naš imam u Čarakovu Sulejman Dizdarević i 12 vjernika”, rekao je reis-ul-ulema Cerić.

Imam u Čarakovu Mevludin Kahrimanović rekao je da se zločin poput tog ne smije zaboraviti.

On je dodao da obnova džamije u Čarakovu predstavlja ponovno rođenje i uzdizanje mještana u vjeri i nadi.

Derviš Musić, član Građevinskog odbora za izgradnju tog vjerskog objekta, rekao je da je džamija izgrađena voljom mještana Čarakova koji su novčanim prilozima potpomogli njenu obnovu.

Čast da prvi otključa obnovljenu džamiju imao je Aziz Mujadžić, veliki donator koji je uložio i vlastita sredstva kako bi taj vjerski objekat bio obnovljen.

(NN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.