U sudaru sa vozom troje povrijeđenih

Tri osobe su povrijeđene, od kojih jedna teže, nakon što je jucer  voz udario u putnički automobil na jednom pružnom prijelazu u Prijedoru.

Teške povrede zadobio je Admir Palić iz Prijedora, dok su Enes Kadunić i njegova kćerka Elvedina zadobili lakše povrede.

Saobraćajna nezgoda se dogodila oko 12.45, kada je Enes Kadunić, vozač pasata sa britanskim registarskim oznakama, pod još neutvrđenim okolnostima krećući se iz pravca Čejreka najvjerovatnije pokušavao da vozilom brzo pređe preko pruge.

 

U tom trenutku na automobil je naletio voz koji ga je zakačio na zadnjem dijelu.

Prema informacijama iz prijedorske bolnice, Admir Palić, koji je u trenutku nezgode sjedio na zadnjem sjedištu automobila zbog teške povrede grudnog koša prebačen je u Kliničko-bolnički centar Banjaluka, a njegovo zdravstveno stanje je još neizvjesno. Vozaču i suvozaču je pomoć ukazana u prijedorskoj bolnici.

Milan Bežir, direktor Željezničke sekcije STD u Prijedoru, koji je odmah nakon nezgode došao na lice mjesta, kazao je da je mašinovođa sirenom voza bezuspješno pokušavao da upozori na opasnost putnike u pasatu.

“No, oni se nisu obazirali na upozorenja, već su nastojali da što brže pređu prugu. Mašinovođa je pokušao kočiti, ali bezuspješno jer se voz kretao brzinom od 70 kilometara na sat”, kazao je Bežir, dodajući da je automobil nakon sudara sa vozom završio u obližnjem jarku.

Kako saznajemo, putnici u automobilu, koji su bili u posjeti rodbini u Prijedoru, žurili su na kupanje kada je na njih naletio voz.

Mještanin Raškovca Refik Šistek, očevidac nezgode, kazao je da je pokušao da upozori vozača pasata da se makne sa pruge.

“Mahao sam i vikao da će poginuti, ali se oni nisu obazirali na upozorenje. Kada su sletjeli u jarak vidio sam da je jedan momak ispao iz vozila, bio je povrijeđen i u besvjesnom stanju. Odvezen je kolima Hitne pomoći u bolnicu”, kazao je Šistek.

O nezgodi je obaviješten i dežurni tužilac Ljubo Macanović, koji sa policijom ispituje sve okolnosti koje su dovele do sudara automobila i voza.

Milan Bežir, direktor Željezničke sekcije STD u Prijedoru, kazao je da su tragedije na ovom pružnom prelazu česte, navodeći da je prije godinu dana tu poginuo jedan vozač.

“U posljednjih desetak godina na ovom opasnom prelazu poginulo je, nažalost, isto toliko ljudi i ‘Željeznica’ čini sve da se ovo mjesto posebno obezbijedi, mada u svemu treba imati u vidu činjenicu da je prelaz kod ‘Trinaeste’ propisno obilježen Andrejevim krstom i signalizacijom”, naveo je Bežir.

Rekao je da je već pokrenuta inicijativa iz lokalne zajednice da se u saradnji sa “Željeznicama RS” ovaj pružni prelaz modernizuje i dodatno osigura.

(Fena/NN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.