Nova nada za porodice žrtava

Pronalazak masovne grobnice na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću, gdje je 21. avgusta 1992. godine u stravičnom zločinu ubijeno više od 200 bošnjačkih i hrvatskih civila s područja Prijedora, nova je nada za porodice žrtva koje vjeruju da bi nakon 17 godina bezuspješnog traganja mogli pronaći svoje najmilije.

Zehida (65) i Muharem Fazlić (79), mještani Suhog Broda kod Kozarca, kojima je na Korićanskim stijenama ubijen posinak Emir, vjeruju da će dugogodišnjoj agoniji doći kraj.

– Otkad sam čula za vijest da je pronađena grobnica na mjestu gdje je moje dijete ubijeno, ne mogu ni spavati, a kamoli jesti. Čekam da mi neko javi da su ga pronašli. Bila sam i kod ljekara u Bihaću koji je zabrinut za moje zdravstveno stanje – priča Zehida.

I ona i suprug Muharem vjeruju da će sporazum o priznanje krivice odgovornih za zločin na Korićanskim stijenama biti presudan za pronalazak žrtava.

– Mi koji tragamo za našom djecom i našim najmilijim imamo samo jednu želju da ih dostojanstveno za života ukopamo – kaže Muharem.

Inače, bol Fazlićima dodatno je pričinjavalo i višegodišnje odbijanje Emirove biološke majke da da krv radi DNK analize, što je učinila tek prošle godine.

Traga se za još 1.272 osobe

U Udruženju Prijedorčanki "Izvor", koje traga za još 1.272 u ratu ubijena prijedorska Bošnjaka i Hrvata, kažu da porodice žrtava pomno prate sve detalje vezane za suđenje za zločin na Korićanskim stijenama ali i vijesti o pronalasku masovne grobnice.

– Porodice od početka suđenja očekuju da će biti pronađena tijela ubijenih. To bi uz kaznu zločincima bila djelimična satisfakcija za žrtve mada niko nikada i ničim ne može nadoknaditi bol koju osjećamo – kazala je Fatima Fazlić, predsjednica "Izvora".

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.