SRAMNE NAGODBE TUŽILAÅ TVA BiH

Obraćamo se javnosti u ime porodica žrtava na Korićanskim stijenama jer je tužiteljica Tužilaštva BiH Slavica Terzić krivo navela da su porodice žrtava iskazale podršku sporazumu koji je tužiteljica sklopila sa optuženim Gordanom čurićem.

Tužiteljica jeste 18.juna ove godine posjetila naše udruženje ali nam nije dala do znanja zbog čega dolazi pa smo na sastanak pozvali tek nekoliko članova porodica žrtava.

Na neformalnom sastanku prisustvovalo je troje člnova porodica žrtava i uz predstavnike našeg udruženja tu je bio još samo predstavnik Udruženja logoraša Prijedor ‘92.

Na sastanku je tužiteljica Terzić pomenula mogućnost sklapanja sporazuma i svi prisutni su joj jasno dali do znanja da bilo kakav sporazum koji će za prijedlog imati kaznu ispod 15 godina nije prihvatljiv za porodice. Nažalost tužiteljica se poigrala sa osjećanjima porodica žrtava i zloupotrijebila njihovo povjerenje tako što je Sudskom vijeću ponudila sramotan raspon kazne od 5 do 8 godina. Ono što nas je posebno zaprepastilo jeste izjava tužiteljice Terzić da su porodice žrtava izrazile svoju podršku ovom sporazumu jer takvu podršku niti je tražila niti bi je dobila od porodica žrtava.

Zakonski minimum za krivična djela ratnog zločina je 10 godina i iznenađeni smo činjenicom da je Tužilaštvo ponudilo kaznu ispod tog minimuma. Već više od tri godine Tužilaštvo BiH je angažovano na prikupljanju dokaza u ovom zločinu i za to vrijeme su morali obezbjediti dovoljno dokaza za sve optužene a ne da nas zgražavaju sa ovakvim nemoralnim ponudama.

Obratićemo se svim relevantnim institucijama kako bi ovakve pojave bile sankcionisane jer niko nema pravo da porodicama žrtava na Korićanskim stijenama na ovakav način čini nepravdu i vrijeđa njihova osjećanja.

S poštovanjem

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor”

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.