Odmotava se klupko oko “Korićanskih stijena”

Damir Ivanković osuđen je pred Sudom BiH na 14 godina zatvora zbog zločina počinjenih na Korićanskim stijenama na planini Vlašić 1992. godine. Porodice poginulih negoduju. Smatraju da je kazna preblaga.

Porodice poginulih smatraju da izrečena kazna nije adekvatna bez obzira što je Ivanković sarađivao sa Tužilaštvom BiH u rasvetljavanju ovog zločina.

Nedavna hapšenja u Prijedoru dovode se u vezu sa sporazumom koji je Ivanković postigao sa Tužilaštvom BiH. Presuda od 14 godina zatvora bivšem pripadniku interventnog voda prijedorske policije Damiru Ivanković koji je sa Tužilaštvom BiH sklopio sporazum o priznanju krivice, za porodice žrtava je prihvatljiva samo iz razloga jer je Ivanković bio značajna karika u rasvjetljavanju zločina na Korićanskim stijenema.

Udruženje prijedorčanki “Izvor” već 15 godina traži pravdu za žrtve sa područja prijedorske opštine među kojima je i 200 civila ubijenih na Korićanskim stijenama .

Član udruženja Edin Ramulić kaže da 14 godina i može i ne može zadovoljiti porodice jer je zločin, kako kaže, bio stravičan: “Tražili smo da budu ipak strožiji prema njemu nego što je Tužilaštvo prvobitno predložilo a to je kazna od 8 godina. U tom smislu nam je udovoljeno. Ali, Ivanković je bio hladnokrvi ubica koji se nije obazirao na vapaje tih ljudi. Čak ima jedan momenat kada se spuštao u provaliju da bi provjerio da li je još neko živ.”

Ivanković je u okviru sporazuma o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH pristao na kaznu od 8 do 15 godina, te na svjedočenje u nastavku procesa i davanje svih potrebnih informacija u vezi ovog slučaja.

Po nalogu Tužilaštva BiH u Prijedoru je uhapšen Saša Zečević, pripadnik Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja, osumnjičen za zločin na Korićanskim stijenama. Zečevićevo hapšenje mnogi dovode u vezu sa saradnjom Damira Ivankovića i Tužilaštva BiH na rješavanju slučaja “Korićanske stijene”. Predsjednica Društva za ugrožene narode Fadila Memišević vjeruje da je ovo početak rješavanja ovog slučaja: “Ja sam zadovoljna ovom presudom i zadovoljna sam što je uhapšen ovaj policajac Zečević i mislim da je to jedan pozitivan znak i to me ohrabruje.”

Rezultat hapšenja ostalih učesnika zločina na Korićanskim stjenama je aktiviranje drugih svjedoka, kažu u udruženju “Izvor”. Ramulić vjeruje da će u narednih nekoliko dana biti intenziviran proces saslušanja svjedoka, kako bi se došlo do više pozicioniranih ljudi koji su učestvovali u ovom slučaju:” Ono što je nama bitno je da Tužilaštvo treba da dođe do više pozicioniranih ljudi, prije svega iz prijedorske policije, koji su poslali te ljude sa zadatkom da pobiju toliko nevinih ljudi.”  

Optužnica još tereti Zorana Babića, Gordana čurića, Milorada Radakovića, Milorada Škrbića, Ljubišu Četića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića, bivše pripadnike Stanice javne bezbjednosti Prijedor i interventnog voda tadašnje milicije, za učešće u strijeljanju oko 200 civila na Korićanskim stijenama.

Pored Ivankovića krivicu za zločin na Korićanskim stijenama sporazumno je priznao i Gordan čurić. Bivši komandant specijalne prijedorske policije Darko Mrđa osuđen je 2004. godine pred Haškim sudom na 17 godina zatvora zbog učešća u ubistvu nenaoružanih bošnjačkih i drugih nesrpskih civilia na planini Vlašić u avgustu 1992. godine.

(DW)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.