Korićanske stijene: Priznanje krivnje

 

Damir Ivanković priznao krivnju za svoje učešće u zločinu počinjenom na Korićanskim stijenama 1992. godine, te se obavezao da će se izviniti žrtvama i svjedočiti o drugim zločinima počinjenim na ovom području.

Sud BiH će sporazum o priznanju krivnje koji je optuženi Damir Ivanković sklopio s Tužilaštvom BiH razmatrati nakon što on svjedoči protiv ostalih optuženih za zločin na Korićanskim stijenama.

Ivanković bi trebao svjedočiti 30. juna 2009. godine, do kada Tužilaštvo BiH treba da “poduzme određene radnje” jer je optuženi izjavio da je njegova porodica izložena prijetnjama.

“Kriv sam, časni sude”, rekao je Ivanović.

“Pričaju se razne priče… Porodicu mi zovu na telefon, sestri mi dolaze kući… Mene u pritvorskoj jedinici svi izbjegavaju”, kazao je Ivanković obrativši se Sudskom vijeću.

Ivanković je sklopio sporazum o priznanju krivnje s Tužilaštvom BiH 22. juna ove godine priznajući svoju ulogu u zločinu počinjenom 21. augusta 1992. na Korićanskim stijenama, kada je ubijeno oko 200 civila iz Prijedora i okoline.

Za taj zločin Tužilaštvo BiH tereti i Zorana Babića, Gordana čurića, Milorada Radakovića, Milorada Škrbića, Ljubišu Četića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića, bivše pripadnike Stanice javne bezbjednosti Prijedor i interventnog voda tadašnje milicije.

Sporazumom o priznanju krivnje Damiru Ivankoviću zaprijećena je kazna zatvora u rasponu od osam do 15 godina. Uz to, obavezao se da će svjedočiti u svim predmetima koji se tiču zločina počinjenih tokom 1992. na području Prijedora, Travnika, Skender-Vakufa, kao i u ostalim predmetima o zločinima koji su se dogodili od 1992. do 1995. godine.

Ivanković se obavezao da će se izviniti porodicama žrtava, te prihvatiti imovinskopravne zahtjeve koje upute oštećeni, te platiti u potpunosti ili djelomično troškove sudskog postupka.

“Želim priznati da sam počinio zločin. Želim da se ovo završi. Niko mi ništa nije obećao zbog ovog priznanja, riječ je o čistoj savjesti”, kazao je Ivanković.

Tužiteljica Slavica Terzić je kazala da je Ivanković priznao da je kao pripadnik interventnog voda, zajedno s drugima, “izvršio strijeljanje stanovništva prijedorske regije”.

Da bi dokazala ove navode optužnice, Terzić je u spis uložila preko stotinu materijalnih dokaza, od kojih su neki potvrde o smrti ubijenih, izvještaji o obdukciji, DNK analize za pronađene kosti, te spiskovi pripadnika interventnog voda prijedorskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na pitanje Sudskog vijeća Ivanković je odgovorio da ne uzima nikakve lijekove koji bi uticali na njegovu svijest, te da ranije nije osuđivan.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.