Korićanske stijene: Prvooptuženi priznao krivicu

 

Prvooptuženi za zločin na Korićanskim stijenama potpisao sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom BiH i pristao na kaznu u trajanju od osam do 15 godina.

Damir Ivanković, jedan od osmorice optuženih za strijeljanje oko 200 civila na Korićanskim stijenama, potpisao je sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom BiH, te pristao da svjedoči protiv ostalih optuženih u ovom slučaju.

Tužilaštvo i optuženi su saglasni da kazna na osnovu ovog priznanja bude izrečena u rasponu od osam do 15 godina zatvora.

“Članom 10 ovog sporazuma, optuženi se izjasnio da želi da svjedoči o ovom događaju i svim ratnim dešavanjima na ovom području”, kazala je tužiteljica Slavica Terzić, te dodala da će, nakon što Sud razmotri sporazum, tražiti i razdvajanje postupka.

Sporazum također uključuje i davanje izjave optuženog, koji će “izraziti pokajanje pred žrtvama”, a kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, sporazum su podržali i predstavnici porodica žrtava zločina na Korićanskim stijenama.

Razmatranje sporazuma, osmog po redu pred Sudom BiH, zakazano je za 29. juni 2009. godine.

Ivanković je, zajedno sa Zoranom Babićem, Gordanom čurićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem, Ljubišom Četićem, Dušanom Jankovićem i Željkom Stojnićem, bivšim pripadnicima Stanice javne bezbjednosti Prijedor i interventnog voda tadašnje milicije, optužen da je 21. augusta 1992. godine na Korićanskim stijenama učestvovao u strijeljanju 200 civila iz Prijedora.

O ubistvima na Korićanskim stijenama, na ovom ročištu svjedočio je, u korist Tužilaštva BiH, zaštićeni svjedok KO12, koji je sredinom juna 1992. godine odveden u logor Keraterm, odakle je početkom augusta prebačen u Trnopolje.

“Keraterm je logor za nesrbe u Prijedoru. Zloglasni logor u kojem smo bili zlostavljani”, kazao je svjedok, te dodao da im je u Trnopolju rečeno da mogu napustiti Prijedor ukoliko u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) “izvadimo odjavnicu, da ostavljamo sve”, što su i učinili.

“Mi smo se 21. augusta priključili konvoju prema Travniku. U logoru smo propatili, bili smo nesigurni, svako je mogao doći da nas odvede bez ikakvog razloga, i nama je odgovarao svaki put iz Prijedora. Sve nam je bilo bolje nego ostati tu. Čuli smo da taj konvoj vodi komšija Boško Stupar, koji je bio komandir interventnog voda, i to nam je ulijevalo sigurnost”, prisjetio se svjedok.

Prema njegovom iskazu, toga dana je sreo Stupara, koji mu je rekao da “ovaj put ide Dado Mrđa”, ali da će sve biti u redu.

Darko Mrđa, bivši pripadnik interventnog voda specijalne policijske jedinice iz Prijedora, pred Tribunalom u Haagu osuđen je na 17 godina zatvora za zločin na Korićanskim stijenama.

“Bilo je puno ljudi, civila s kesama i djecom. Bila je tu civilna i vojna policija, mnoštvo uniformisanih lica naoružanih do zuba. Bilo je autobusa i kamiona s ceradom. Sa ženom i djecom od tri i sedam godina, ušao sam u zadnji kamion. U mom kamionu je bio Dado Mrđa”, rekao je svjedok.

Kako je dalje ispričao, tokom puta prema Vlašiću nekoliko puta su se zaustavljali i Mrđa im je svaki put davao kesu koju su trebali napuniti nakitom i novcem. Također se prisjetio da je, negdje pred kraj vožnje, vidio da je njegov kamion prošao pored dva autobusa koji su stajali.

“Kad smo došli na Vlašić, kamion je stao i vojnik nam je rekao da izađemo i pokupimo svoje stvari. Bilo je tu dosta vojske, nepoznate. Dade Mrđe i ove pratnje iz Prijedora više nije bilo. Krenuli smo niz brdo da što prije ostavimo te vojnike iza nas. Dugo smo pješačili kroz šumu i naišli smo na Armiju BiH, koja nas je vodila do Turbeta”, završio je svjedok KO12.

(birn)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.