Tadić poručio rukovodstvu Republike Srpske: “Nisam Milošević …”

Predsjednik Srbije Boris Tadić poručio je čelnicima Republike Srpske (RS) i liderima srpskih političkih partija da ne želi da se miješa u njihove odluke i vođenje cjelokupne politike, ali im je savjetovao da ne bi trebalo da guraju prst u oko međunarodnoj zajednici.

Kako saznaje “Press RS” iz izvora bliskim vrhu vlasti RS, Tadić je istakao da on nije Slobodan Milošević i da nema namjeru da nameće bilo kakva rešenja, ali da želi da apeluje na vlasti RS da ne zaoštravaju odnose sa međunarodnom zajednicom, jer to nije u interesu ni RS ni Srbije.

 

“Moj prijateljski savjet je da normalizujete odnose sa međunarodnom zajednicom i da obratite pažnju na svoju retoriku, jer vas ona najviše košta i zahvaljujući njoj se otišlo daleko u nepotrebnu konfrontaciju sa međunarodnom zajednicom. Ne morate javno da iznesete baš sve što mislite ili namjeravate da uradite. Nekad je bolje da se ugrizete za jezik”, rekao je Tadić sagovornicima u Banjaluci.

Podsjetimo, predsjednik Srbije razgovarao je prekjuče sa najvišim zvaničnicima RS i šefovima srpskih političkih partija o situaciji nastaloj nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko poništio zaključke Narodne skupštine RS o prenosu nadležnosti sa RS na BiH. Iako je zvanično stao iza vlasti RS i istakao da je nametanje rješenja od strane OHR-a neprihvatljivo za Srbiju, kao garanta Dejtonskog sporazuma, Tadićeva prevashodna namjera je bila da “spusti loptu” i da ne dozvoli dalje zaoštravanje odnosa Banjaluke sa međunarodnom zajednicom.

Kako se saznaje, predsjednik Srbije je najprije u četiri oka “raščistio” neke nedoumice sa premijerom RS Miloradom Dodikom, da bi se na zvaničnim sastancima njih dvojica pojavila sa već usaglašenim stavovima. Izvor “Pressa RS” blizak Dodikovom kabinetu kaže da je avion u kome je bio predsjednik Tadić sletio u Mahovljane oko 15, a da su razgovori u Vladi RS počeli nešto nakon 17 sati.

“To znači da su Tadić i Dodik imali dug sastanak u četiri oka, u kome je predsjednik Srbije uspio da “umiri” premijera RS. Dodik je tokom sastanka sa šefovima parlamentarnih stranaka imao spreman papir sa koga je pročitao šta misli o cijeloj situaciji i to svjedoči da je sve utanačio sa Tadićem”, tvrdi isti izvor.

Kako “Press RS” saznaje, Tadić je posebno ukazao na značaj približavanja Srbije i BiH članstvu u NATO-u.

“Tadić je rekao da je ulazak u NATO strateški cilj cijelog srpskog naroda i da to treba da imaju na umu i političari u RS. On je ukazao na problem koji ima u Srbiji na tom planu, podsjetivši da se tome protive naprednjaci, radikali i stranka Vojislava Koštunice. Podršku stavu da je Srbima potreban NATO nije dobio od svih učesnika sastanka, ali stekao se utisak je da Dodik to podržava”, otkriva izvor “Pressa RS”.

Na sastancima predsjednika Srbije sa zvaničnicima RS dogovoren je i dalji redoslijed poteza u vezi sa situacijom nastalom nakon poništavanja zaključaka NS RS. Kako se nezvanično saznaje, postignuta je saglasnost da se rasprava o skupštinskim zaključcima povuče sa zasjedanja parlamenta RS, koje je u toku, a da Vlada RS predloži održavanje posebne sjednice NS RS, na kojoj će biti utvrđeni novi stavovi. Takav scenario potvrdio je i Petar čokić, lider Socijalističke partije, koja je u koaliciji sa SNSD-om.

“Treba naći kompromis. Po mom mišljenju, to je moguće učiniti deklaracijom ili stavom, u kojima ćemo reći da imamo svoj stav kada je riječ o prenosu nadležnosti”, rekao je čokić.

(24si)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.