Murselović: Izvještaj o saradnji RS s Haškim sudom “obična farsa”

 

Šef Kluba Stranke za BiH u Narodnoj skupštini RS-a Muharem Murselović kritikovao je večeras izvještaj o saradnji institucija RS-a s Haškim sudom, ističući da je taj dokument “obična farsa i da je kao takav nepotreban bilo kome jer ne daje nikakve rezultate“.

Tokom rasprave o tom izvještaju koji govori o onome što su institucije RS-a poduzimale u saradnji s Tribunalom u Haagu u prva tri mjeseca ove godine, Murselović je rekao da je u emisiji „60 minuta“ Federalne televizije nedavno prikazan izvještaj o najpoznatijem optuženiku za ratne zločine Ratku Mladiću kako “živi u jednoj lijepoj porodičnoj atmosferi”.

„Niko ne bi mogao posumnjati da se radi o najtraženijem haškom osuđeniku u ovom regionu“, naglasio je Murselović.

Inače, u izvještaju o saradanji RS-a s Haagom za period januar-mart, koji je večeras usvojila Narodna skupština RS-a, navodi se da je MUP RS-a “nastavio aktivnosti na lociranju, hapšenju ili dobrovoljnoj predaji lica koja traži Haški sud”.

Dalje se kaže da su te aktivnosti poduzimane u saradnji sa partnerskim institucijama BiH – EUFOR-om, NATO-om, zatim sa Srbijom, Crnom Gore i istražiocima Haškog tribunala.

U okviru ovih aktivnosti, MUPRS-a je posebno, kako se navodi, u saradnji sa istražiocima Tužilaštva Haškog tribunala, pripadnicima NATO-a i EUFOR-a izvršio analizu elektronskih, pisanih i fotografskih dokumenata koji su oduzeti prilikom izvršenih pretresa stambenih objekata osoba vezanih za mrežu podrške Ratku Mladiću.

“Na osnovu novih obavještajno-operativnih podataka izdiferenciran je određen broj sigurnosno interesantnih osoba u smislu preduzimanja narednih obavještajno-operativnih i vojno-policijskih mjera prema njima, a prema određenim osobama u toku su kombinovane mjere potpune operativne opservacije i nadzora”, navodi se u izvještaju.

Također se navodi i da su identifikovane osobe koje su u određenom vremenskom periodu osiguravale optuženog, a dvije osobe saslušane su na “predmetne okolnosti u cilju dobijanja korisnih informacija vezanih za haškog bjegunca”.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.