Ostanak OHR-a u BiH

OHR neće biti zatvoren u oktobru, kako je najavio visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, zaključili su juče članovi Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), koji je u prethodna dva dana održao više sjednica u Sarajevu!

Odluka tog tijela očekivana je juče sa velikim nestrpljenjem i u Sarajevu i u Banjaluci, s obzirom na to da se politička borba u u BiH posljednjih dana svela na tvrdnje da nam OHR uopšte nije potreban ili da se bez Kancelarije visokog predstavnika ne može ništa uraditi.

 

PIC, međutim, nije imao dilema – odlučio je da se nadležnosti OHR-a održe sve dok se ne izgrdi situacija da o sudbini BiH odlučuju domaći političari.

Takva će odluka najvjerovatnije najviše pogoditi premijera RS Milorada Dodika, koji se najvatrenije zalaže za odlazak OHR-a kao “stranog tijela” u organizmu BiH.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira saopštio je juče da ne namjerava da donese odluku o zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika sve dok vlasti u BiH u potpunosti ne ispune ranije postavljene uslove i ciljeve, od kojih je najvažniji rješavanje statusa državne i vojne imovine.

Na konferenciji za štampu nakon sjednice PIC-a prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Raffi Gregorian pozvao je vlasti entiteta i Brčko distrikta da do 15. septembra ispune preostale uslove iz arbitražne odluke kako bi u distriktu bila ukinuta pozicija međunarodnog supervizora.

“Pozivam vlasti entiteta i Brčko distrikta da riješe pitanja međusobnih dugovanja, entitetskog državljanstva i potpišu memorandum o razumjevanju u oblasti snabdjevanja električnom energijom. Ukoliko to ne učine do 15. septembra, visoki predstavnik i ja bićemo prisiljeni da iskoristimo ovlaštenja kako bi mu na novembarskoj sjednici PIC-u bilo omogućeno da donese odluku o ukidanju međunarodne supervizije u distriktu Brčko”, naglasio je Gregorian.

“PIC traži od visokog predstavnika da nastavi sa preduzimanjem svih odgovarajućih mjera kako bi obezbijedio ispunjavanje svih pet ciljeva. Sve dok ti ciljevi ne budu ispunjeni, OHR će ostati u BiH i nastaviće da vrši svoj mandat u skladu Dejtonskim sporazumom”, navodi se u kominikeu izdatom nakon dvodnevnog zasjedanja PIK-a u Sarajevu.

Uz protivljenje ruskog predstavnika, PIC je izrazio zabrinutost razvojem političke situacije u BiH, posebno u vezi sa zaključcima NS RS od 14. maja, koje je visoki predstavnik stavio van snage upotrebom bonskih ovlaštenja.

“Izjave i aktivnosti kojima se osporavaju suverenitet i ustavni poredak BiH, kao i pokušaji poništavanja prethodno dogovorenih reformi i slabljenje postojećih državnih institucija, pokazuju otvoreno nepoštovanje principa mirovnog sporazuma, što je neprihvatljivo i mora prestati”, naglašava se u kominikeu PIC-a i upozorava se da će takve aktivnosti biti uzete u obzir prilikom procjene ispunjavanja drugog uslova za zatvaranje OHR-a koji se odnosi na puno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U kominikeu PIC-a pozdravljena je spremnost lidera vodećih političkih stranaka da nastave sa razgovorima koji bi vodili postizanju kompromisnih rešenja. Istovremeno, PIC je pozvao vodeće političare da obnove i razgovore o reformi Ustava BiH.

“Iako ustavna reforma nije dio ciljeva i uslova za zatvaranje OHR-a, ona je i dalje jedan od suštinskih prioriteta. Lideri političkih stranaka i predsjedavajući oba doma Parlamenta BiH potvrdili su da, u svjetlu težnji da se priključi EU, BiH treba da postane funkcionalnija država”, navodi se u kominikeu PIC-a.

(press)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.