Inzko ukinuo zahtjeve Narodne skupštine RS-a

 

Visoki predstavnik Valentin Inzko stavio je danas van snage Zaključke Narodne skupštine Republike Srpske od 14. maja 2009. godine.

Narodna skupština Republike Srpske je 14. maja 2009. godine usvojila Zaključke u vezi sa “Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja s Republike Srpske na institucije Bosne i Hercegovine”.

Njihovim objavljivanjem u Službenom glasniku, 15. juna 2009. godine, ovi zaključci su stupili na snagu 16. juna 2009. godine.

Kao konačni autoritet za tumačenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnik je nakon detaljne pravne procjene zaključio da usvojeni zaključci većinom nisu u skladu s Dejtonskim sporazumom.

Visoki predstavnik također podsjeća na stav institucija i zemalja članica Evropske unije o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.

Provedbom zaključaka bila bi ugrožena podjela nadležnosti između države i entiteta, pokušalo bi se Narodnoj skupštini Republike Srpske dati pravo veta u odlučivanju o pitanjima na nivou države, podrivale bi se konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine – dejtonske institucije, i odredilo bi se da su ovlaštenja visokog predstavnika neustavna.

Zbog toga je visoki predstavnik odlučio da upotrijebi svoje ovlasti i stavi van snage Zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.

Odgovarajuće rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, usvojene prema Poglavlju VII Povelje Ujedinjenih naroda, jasno kažu da je prema Aneksu 10 Mirovnog sporazuma visoki predstavnik konačni autoritet u pogledu tumačenja civilnih aspekata implementacije Mirovnog sporazuma i da u slučaju spora može dati svoje tumačenje i preporuke, kao i donijeti obavezujuće odluke, kada to smatra potrebnim.

Ovaj stav je elaboriralo i Vijeće za implementaciju mira na svojoj sjednici u Bonnu, 9. i 10. decembra 1997. godine, te su ga potvrdile sve rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Bosni i Hercegovini, uključujući posljednju Rezoluciju, br. 1845, usvojenu 20. novembra 2008. godine.

Ovom odlukom visoki predstavnik ne dovodi u pitanje pravo svakog od entiteta, konstitutivnih naroda ili ostalih koji žive u Bosni i Hercegovini da definiraju ili štite svoje interese.

“Političke stranke, politički predstavnici, druge institucije kao i pojedinci, naravno imaju pravo da iznose svoje mišljenje i zaštite svoj dignitet te, duboko sam uvjeren, moraju osigurati da se to učini na primjeren način. U budućnosti će biti potrebno i korisno razgovarati i jasno artikulirati želje i strahove svih građana i konstitutivnih naroda, putem okupljanja onih čiji se glas također mora čuti, kao što su predstavnici nevladinih organizacija, interesne grupe i druga udruženja. Dijalog mora biti konstruktivan i pozitivan kako bi se došlo do zajedničke vizije za budućnost zemlje i njenog ustavnog okvira”, rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Stavljanjem van snage, odnosno anulacijom, Zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske i vraćanjem situacije, u pravnom smislu, na stanje od 13. maja 2009.godine, prije usvajanja Zaključaka (“Restitutio in integrum”), visoki predstavnik je osigurao jasnu pravnu situaciju i kreirao atmosferu za konstruktivni dijalog između predstavnika svih naroda.

To bi moglo uključivati i mogućnost da domaće institucije, uključujući i Ustavni sud, budu konsultirane u vezi s ovim pitanjima.

“Istovremeno, političkim liderima u Bosni i Hercegovini pružam priliku da se fokusiraju na prioritete evropske budućnosti ove zemlje i da ostvare ciljeve koje je definiralo Vijeće za implementaciju mira. Uspješna politika znači kreiranje situacije od koje svi imaju korist. To se ne može postići putem isključivih zahtjeva i politike nultog zbira u kojoj neko uvijek mora izgubiti. Bosna i Hercegovina mora ići ukorak s ostatkom regiona, gdje zemlje ostvaruju napredak na osnovu vlastitih uspjeha. Evropska unija je i dalje opredijeljena za Bosnu i Hercegovinu i njenu evropsku perspektivu”, zaključio je Valentin Inzko, saopćeno je iz OHR-a.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.