Reakcije na odluku visokog predstavnika

 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorada Dodik izrazio je najoštriji protest zbog odluke visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka da poništi zaključke Narodne skupštine Republike Srpske od 14. maja 2009. godine, te najavljuje da će, u konsultaciji sa predsjednikom RS-a Rajkom Kuzmanovićem i predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem, zatražiti hitno sazivanje sastanka lidera političkih stranaka iz RS-a u vezi sa novonastalom situacijom.

Dodik je poručio da će on lično i Vlada nastaviti da „brane ustavne nadležnosti RS-a i suprotstavit će se svim neustavno prenesenim nadležnostima i nametnutim odlukama, kao što je to slučaj i sa Sudom i Tužilaštvom BiH, jer za to nije bilo saglasnosti RS-a“.

Uz podsjećanje da je Narodna skupština RS-a izraz demokratske volje građana iskazane na slobodnim izborima i najviši reprezentativni zakonodavni i kontrolni organ utom bh.entitetu, Vlada je ocijenila da je poništavanje skupštinskih zaključaka, kao izraza političke volje narodnih poslanika, izabranih neposrednom voljom građana RS-a, „suprotno modernoj demokratskoj praksi i usmjereno na gušenje osnovnih ljudskih i demokratskih sloboda, čime se nastoji ukinuti pravo na različito mišljenje“.

Vlada najoštrije osuđuje, kako je saopćeno, primjenu bonskih ovlaštenja uopšte i ponavlja ranije izrečeni stav da zaključci Skupštine RS-a „nisu antiustavni i antidejtonski, te da ni u ovom konkretnom slučaju nije bilo osnova za bilo kakvu reakciju visokog predstavnika, posebno ne za korištenje bonskih ovlaštenja“.

Vlada Republike Srpske podsjeća da Aneks 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir predviđa da je za svaki prenos nadležnosti potreban sporazum „strana“, te da ni jedan takav sporazum nije potpisan.

Entitetska Vlada još jednom ponavlja svoje čvrsto opredjeljenje za integraciju u Evropsku uniju i puno poštovanje slova Dejtonskog mirovnog sporazuma, te „izražava bojazan da ovakvi postupci visokog predstavnika udaljavaju BiH od evropskog puta i guše daljnji razvoj demokratskih odnosa u BiH“.

Vlada smatra da je posljednja odluka visokog predstavnika“ samo još jedan dokaz da je OHR izgubio smisao svog postojanja, te da je neophodno u što skorije vrijeme donijeti odluku o transformaciji OHR-a u Specijalno predstavništvo Evropske unije“.

Igor Radojičić: Poništavanje zaključaka “nije korak dijaloga”

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izrazio je nezadovoljstvo odlukom visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka da poništi zaključke Narodne skupštine Republike Srpske od 14. maja, ističući da taj „čin nije korak dijaloga“.

Ističući da je NSRS izraz demokratske volje građana iskazane na slobodnim izborima i najviši zakonodavni organ u RS-u, Radojičić navodi u saopćenju da NSRS ima pravo na svoj politički stav, stav parlamentarnih stranaka i narodnih poslanika izabranih neposredno od građana RS-a.

„Zaključcima od 14.maja NSRS je utvrdila svoj stav o pitanju efekata prenesenih nadležnosti sa entiteta na BiH što je njeno nesporno pravo i i dužnost“, smatra predsjednik entitetskog parlamenta.

Podsjeća i da je uvrštavanjem rasprave o zahtjevima visokog predstavnika u dnevni red 31.sjednice i izražavanje razumijevanja za raspravu o stavovima iz pisama od 5.juna i pozivom Inzku da Skupštini RS-a direktno iznese svoje argumente, NSRS izrazila spremnost za dijalog sa međunarodnim zajednicom.

„NSRS je svjesna uloge visokog predstavnika propisane Dejtonskim sporazumom, kojem je posvećnost Skupština već mnogo puta demonstrirala u raznim prilikama i brojnim aktima. Pa ipak, početak 21.vijeka u jednom evropskoj zemlji koja je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživnju sa EU i želi postati članica Unije, je potpuno nespojiv sa korištenjem ovlaštenja za poništavanjem akata demokratski izabranog parlamenta“, navodi Radojičić u pisanoj izjavi.

On ističe više puta utvrđen stav NSRS da je krajnje vrijeme za transformaciju uloge visokog predstavnika, za potpun prestanak korištenja tzv. bonskih ovlaštenja i za demokratski put ka evropskim integracijama, „koji nije moguć sa ovakvom ulogom međunarodne zajednice unutar BiH“.

Nebojša Radmanović: Bonska ovlaštenja visokog predstavnika anahrona za Evropu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas Srni da su bonska ovlaštenja visokog predstavnika u BiH anahrona za Evropu, jer omogućuju jednom čovjeku da poništi šta god hoće i da donese šta god hoće. On je izrazio nadu da je stavljanje van snage zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske (RS) o efektima prenosa nadležnosti sa RS na BiH biti posljednje korištenje bonskih ovlaštenja visokog predstavnika u BiH.

“Iskreno se nadam da ćemo jedan cilj Savjeta za impelemntaciju mira ispuniti u toku ove godine i da će karajem ove godine doći do transformacije OHR u kancelariju specijalnog predstavnika EU za BiH”, rekao je Radmanović Srni.

On je podsjetio da dugi niz godina insitira na ukidanju Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

“Bonska ovlaštenja visokog predstavinka su totalno anahrona za Evropu. Omogućila su jednom čovjeku da poništi šta god hoće i da donese šta god hoće. To je jednostavno stvar “, konstatovao je Radmanović.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko stavio je van snage zaključke Narodne skupštine Republike Srpske (RS) u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja s RS na institucije BiH, saopšteno je iz OHR-a.

U saopštenju se navodi da kao konačni autoritet za tumačenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnik je nakon detaljne pravne procjene zaključio da usvojeni zaključci većinom nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Boris Tadić: RS će dati legitiman odgovor Inzku

Presjednik Srbije Boris Tadić vjeruje da će predstavnici institucija Republike Srpske (RS) imati svoj legitiman odgovor na odluku visokog predstavnika za BiH Valentina Incka da stavi van snage zaključke Narodne skupštine RS o efektima prenosa nadležnosti sa RS na BiH. “Jedan od načina rešavanja problema u BiH je da se polako izađe situacije u kojoj se poništavaju legitimne odluke svih institucija u BiH. Politika koja nema puni legitimitet teško je održiva. Stoga, verujem da će predstavnici institucija RS imati svoj legitiman odgovor na odluku viskog predstavnika”, rekao je Tadić Srni.

On je istakao da visoki predstavnik danas ima svoju ulogu, ali da se ona mora mijenjati u skladu s onim što je sam Incko rekao.

“Svjevremeno sam razgovarao sa Inckom i želim da nastavimo saradnju. Rekao sam mu da je Srbija jedan od garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma i da želim da pruzmem odgovornost koju ta uloga podrazumeva”, Tadić.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko stavio je van snage zaključke Narodne skupštine Republike Srpske (RS) u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja s RS na institucije BiH, saopšteno je iz OHR-a.

U saopštenju se navodi da kao konačni autoritet za tumačenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnik je nakon detaljne pravne procjene zaključio da usvojeni zaključci većinom nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Rajko Kuzmanović: Inzkova odluka “nepotrebna, kontraproduktivna i višestruko negativna”

Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović smatra da je odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka, da stavi van snage zaključke Narodne skupštine Republike Srpske od 14. maja „nepotrebna, kontraproduktivna, neprimjerena trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i višestruko negativna“.

Kuzmanović „ponovo upozorava da u zaključcima Skupštine, kao najvišeg zakonodavnog tijela u entitetu, kojeg čine legalno izabrani predstavnici građana, nije bilo nikakvih protivustavnih ili antidejtonskih elemenata ili namjera, zbog čega odluka visokog predstavnika da ih stavi van snage predstavlja pobjedu sile nad pravom i pravdom“.

On još navodi da je, s druge strane, ova Inzkova odluka, zajedno sa nedavnom odlukom da smijeni dva policijska funkcionera, „loša sa aspekta vremena, jer se donosi u trenutuku kada se čini napori na ispunjavanju uslova za liberalizaciju viznog režima i tranziciju OHR-a u Ured Specijalnog predstavnika Evropske unije“.

Damir Arnaut: Sve što se postiglo odlukom je vraćanje na stanje od 13. maja

“Sve što se s ovim postiglo, kako je i sam visoki predstavnik rekao, jeste vraćanje na stanje od 13. maja odnosno na status quo što je otpočetka bio cilj rukovodstva Republike Srpske”, izjavio je Feni savjetnik člana Predsjedništva BiH Harisa Siladžića, Damir Arnaut.

Prema njegovim riječima, bilo bi puno korektnije da je OHR iskoristio bonske ovlasti za pitanja koja bi zemlju vodila naprijed poput osnivanja Vrhovnog suda BiH i sl.

“Korisno je međutim što je visoki predstavnik istakao da se ovim otvara put da se ovakva pitanja rješavaju u instutucijama BiH, uključujući i putem sudova i nadamo se da će ovaj princip primjeniti u vezi svih pitanja uključujući i pitanje državne imovine, te da da se neće tražiti neprincipijelna politička rješenja oko tih pitanja”, kazao je Arnaut komentarišući odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka kojom je stavio van snage zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o efektima prijenosa nadležnosti sa RS-a na nivo BiH.

HDZBiH: Odluka visokog predstavnika je očekivana

Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) smatra da je očekivana odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka kojom je stavio van snage zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o efektima prijenosa nadležnosti sa RS-a na nivo BiH.

“HDZBiH je isticao i ponovno ističe da se mora nastaviti sa stvaranjem pozitivne klime za donošenje ključnih odluka za evropsku budućnost BiH i mi stojimo i dalje na tragu prudskog procesa i smatramo da on nema alternativu kada je riječ o donošenju takvih ključnih odluka”, kazao je Feni glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota.

SAD podržavaju odluku visokog predstavnika

Sjedinjene Američke Države podržavaju odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o stavljanju van snage zaključaka koje je Narodna skupština Republike Srpska usvojila 14. maja u vezi sa “Informacijom o efektima prijenosa ustavnih ovlaštenja sa RS-a na institucije BiH”.

Kako je rečeno Feni iz Američke ambasade u BiH, visoki predstavnik ima ovlasti da radi na pitanjima za koja zaključi da predstavljaju antidaytonsku aktivnost u BiH.

– Očekujemo da svi poštuju i da se pridržavaju odluka visokog predstavnika kao i da ispunjavaju svoje obaveze u skladu sa Daytonskim sporazumom, ističu iz Američke ambasade u Sarajevu.

Rusija: Neprihvatljiva primjena bonskih ovlaštenja

Ambasador Ruske Federacije u BiH Konstantin Šuvalov izjavio je danas da je primjena bonskog instrumenta neprihvatljiva za današnje vrijeme i ocijenio da je preduzimanje vanrednih mjera od visokog predstavnika pokušaj povratka u prošlost.

“Bilo koji takav pokušaj ne riješava problem, već stvara samo iluziju njegovog riješenja dodatno komplikujući stanje. Takvi pokušaji smetaju uspostavljanju samostalnog funkcionisanja bosanskohercegovačke državnosti”, naveo je Šuvalov u pisanoj izjavi dostavljenoj Srni.

Šuvalov je naglasio da je nemoguće ne obratiti pažnju na činjenicu da su “bonska ovlaštenja” u slučaju stavljanja van snage zaključaka Narodne skupštine RS bila iskorištena bez stupanja u direktan dijalog sa parlamentom Srpske na koji je on pozvao visokog predstavnika.

“Zaista smo zabrinuti time da je visoki predstavnik zanemario mogućnost pronalaska kompromisa tokom sjednice Upravnog odbora Savjeta za implementaciju Mirovnog sporazuma koja će biti održan u Sarajevu za nekoliko dana”, naglasio je Šuvalov.

Ambasador Rusije u BiH ocijenio je da u slučaju poništanjava zaključaka Narodne skupštine RS nije bila ostavljena mogućnost za regulisanje spora između BiH i entiteta posredstvom njegovog razmatranja u Ustavnom sudu BiH.

(Sarajevo-x.com, FENA, SRNA)

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.