Srpski nacionalizam se ne isplati!

Visoki predstavnik Valentin Inzko i formalno će danas zaustaviti Republiku Srpsku i Milorada Dodika u pokušajima da oslabe državu i ojačaju taj entitet uz moguće odcjepljenje, a to će vjerojatno izazvati novu krizu u zemlji i nerede koji su bili redovna kulisa svih takvih ranijih poteza.

Austrijski diplomata ukinuće sporne zaključke Narodne skupštine RS kojima se pokušavaju osporiti sve prenesene nadležnosti entiteta u posljednjih deset godina na državu BiH, od policije do sigurnosnih agencija.

 

Formirajući takve zaključke, i sama se međunarodna zajednica snažno podijelila.

Dok SAD želi snažnog i autoritativnog visokog predstavnika, EU je u znatnoj mjeri podijeljen. Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske poslove Philip Gordon bio je više nego jasan:

“Mi nastojimo ojačati visokog predstavnika. On mora imati političku podršku kako bi mogao zadržati BiH na pravom putu. SAD želi čvrsto stajati iza daytonskog ustava i u saradnji sa evropskim saveznicima vratiti BiH na pravi put te osigurati da se srpski nacionalizam ne isplati”, rekao je Gordon u obraćanju, piše “Večernji”.

Takav “entuzijazam” ne dijele Evropljani koji su međusobno snažno podijeljeni zbog čega se u BiH priželjkuje snažnija američka uloga. Politički analitičar Nenad Stevandić tvrdi da će visoki predstavnik Inzko otići i korak dalje.

On tvrdi da bi se mogli zamrznuti računi na kojima se nalaze sredstva od privatizacije ključnih poduzeća u RS, pa čak i račun Dodikove stranke SNSD-a. Inzko je sada u vrlo delikatnoj situaciji jer nastoji obezbijediti što veću podršku prudskom procesu koji uključuje preuređenje države, a iz njega se ne može isključiti Milorad Dodik.

Kako piše današnje “Oslobođenje”, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas će poništiti zaključke Narodne skupštine RS-a o efektima prenosa ovlaštenja sa entiteta na državu, saznaje ovaj list od dobro obaviještenih izvora.

Na taj način Inzko će posegnuti za bonskim ovlastima i jasno staviti na znanje vlastima u Republici Srpskoj da je bio vrlo odlučan kada je od njih zatražio da do 11. juna ukinu prethodno donesene zaključke. Umjesto povinovanja ultimatumu, Narodna skupština je 15. juna u Službenom glasniku RS-a objavila zaključke o efektima prenosa nadležnosti što je bio i konačan znak da im ne pada na pamet da poslušaju visokog predstavnika.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.