Kozarac.ba

Srpski nacionalizam se ne isplati!

Visoki predstavnik Valentin Inzko i formalno će danas zaustaviti Republiku Srpsku i Milorada Dodika u pokušajima da oslabe državu i ojačaju taj entitet uz moguće odcjepljenje, a to će vjerojatno izazvati novu krizu u zemlji i nerede koji su bili redovna kulisa svih takvih ranijih poteza.

Austrijski diplomata ukinuće sporne zaključke Narodne skupštine RS kojima se pokušavaju osporiti sve prenesene nadležnosti entiteta u posljednjih deset godina na državu BiH, od policije do sigurnosnih agencija.

 

Formirajući takve zaključke, i sama se međunarodna zajednica snažno podijelila.

Dok SAD želi snažnog i autoritativnog visokog predstavnika, EU je u znatnoj mjeri podijeljen. Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske poslove Philip Gordon bio je više nego jasan:

“Mi nastojimo ojačati visokog predstavnika. On mora imati političku podršku kako bi mogao zadržati BiH na pravom putu. SAD želi čvrsto stajati iza daytonskog ustava i u saradnji sa evropskim saveznicima vratiti BiH na pravi put te osigurati da se srpski nacionalizam ne isplati”, rekao je Gordon u obraćanju, piše “Večernji”.

Takav “entuzijazam” ne dijele Evropljani koji su međusobno snažno podijeljeni zbog čega se u BiH priželjkuje snažnija američka uloga. Politički analitičar Nenad Stevandić tvrdi da će visoki predstavnik Inzko otići i korak dalje.

On tvrdi da bi se mogli zamrznuti računi na kojima se nalaze sredstva od privatizacije ključnih poduzeća u RS, pa čak i račun Dodikove stranke SNSD-a. Inzko je sada u vrlo delikatnoj situaciji jer nastoji obezbijediti što veću podršku prudskom procesu koji uključuje preuređenje države, a iz njega se ne može isključiti Milorad Dodik.

Kako piše današnje “Oslobođenje”, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas će poništiti zaključke Narodne skupštine RS-a o efektima prenosa ovlaštenja sa entiteta na državu, saznaje ovaj list od dobro obaviještenih izvora.

Na taj način Inzko će posegnuti za bonskim ovlastima i jasno staviti na znanje vlastima u Republici Srpskoj da je bio vrlo odlučan kada je od njih zatražio da do 11. juna ukinu prethodno donesene zaključke. Umjesto povinovanja ultimatumu, Narodna skupština je 15. juna u Službenom glasniku RS-a objavila zaključke o efektima prenosa nadležnosti što je bio i konačan znak da im ne pada na pamet da poslušaju visokog predstavnika.

Dodaj komentar

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.