Transformacija OHR-a tek kad se ispuni pet uvjeta i dva cilja

Ministri inostranih poslova Evropske unije izrazili su danas potpunu opredjeljenost za tranziciju OHR-a u pojačano prisustvo Evropske Unije u BiH čim bude ispunjeno pet ciljeva i dva uslova koje je postavio Savjet za implementaciju mira /PIC/.

Tokom razmjene mišljenja o situaciji u BiH u svjetlu predstojećeg sastanka Upravnog odbora PIC-a 29. i 30. juna ministri su istakli da se tranzicija OHR može postići u narednih nekoliko mjeseci.

 

Ministri su apelovali na vlasti u BiH da postignu konkretne rezultate prije ovog sastanka.

– Savjet ministara vanjskih poslova članica EU ponovo je potvrdio svoju punu podršku evropskoj perspektivi BiH i naglasio da su pojačana spremnost na reforme i kompromis od suštinskog značaja za napredak BiH na putu ka EU – ističe se u saopštenju.

Ministri su i ovom prilikom izrazili punu podršku prudskom procesu i pozdravili njegov nastavak na sastanku u Banjaluci 14. juna, te pozvali sve relevantne političke lidere da nastave te napore i prošire proces.

Savjet ministara je izrazio zabrinutost zbog, kako je navedeno, nekonstruktivne političke atmosfere i nedavnih aktivnosti usmjerenih protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, te pozvao sve političke lidere u BiH da se uzdrže od nacionalističke retorike i da se istinski fokusiraju na provođenje reforme u opštem interesu zemlje i njenih građana.

Učesnici sastanka u Luksemburgu pozdravili su usvajanje ustavnih amandmana za Brčko 26. marta kao ohrabrujući znak da je moguć suštinski napredak ukoliko sve političke stranke pokažu spremnost za kompromis.

Ministri inostranih poslova EU ponovili su danas podršku dijalogu o liberalizaciji viznog režima sa BiH, Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom i Albanijom i pozvali Evropsku komisiju da što je prije moguće izađe sa zakonskim prijedlogom da bi se postiglo ukidanje viza do kraja 2009.godine sa onim zemljama koje ispune sve uslove iz mape puta.

U zaključcima sa sastanka podsjeća se da zemlje zapadnog Balkana moraju da nastave da ulažu napore ka punom provođenju zahtjeva iz Mape puta koja sadrži jasne i realne uslove koji su procjenjeni na osnovu svake od ovih država pojedinačno.

Ministri su pozdravili ostvareni napredak pozivajući sve zemlje u regionu da dalje ubrzaju i primjene reforme kako bi ubrzo ispunile neophodne uslove.

Učesnici sastanka podržali su saradnju u jugoistočnoj Evropi uz ocjenu da pojačana saradnja među zemljama regiona doprinosi konsolidaciji stabilnosti i jačanju dobrosusjedskih odnosa, promovisanju reformi i rješavanju ekonomskih i socijalnih pitanja kroz ubrzane razvoje kao i jačanju vladavine zakona, promovisanju pomirenja, ljudskih prava i i poštovanja i zaštite manjina.

U tom smislu Savjet ministara je pozdravio uspješan početak rada Regionalnog savjeta za saradnju /RCC/ sa sjedištem u Sarajevu čija je namjera da postane platforma za efikasnu saradnju svih aktera u regionu.

Ministri inostranih poslova su ovom prilikom pozdravili nedavnu posjetu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Havijera Solane i američkog potpredsjednika Josepha Bidena BiH i izrazili punu podršku zajedničkoj političkoj poruci koja je prenijeta tom prilikom.

– Savjet izražava svoju punu podršku visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku i pozdravlja njegove stalne napore ka ostvarivanju napretka u BiH, kako po pitanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju tako i po pitanju ispunjavanja pet ciljeva i dva uslova – ističe se u saopštenju.

(SRNA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.