Može li krvnik Karadžić izbjeći suđenje u Haagu?

 

Suđenje paljanskom krvoloku Radovanu Karadžiću moglo bi biti dovedeno u pitanje ako Vijeće sigurnosti UN-a ne produži mandat sudijama Haškog tribunala, koji im istječe krajem ove godine, saznaje “Dnevni avaz” iz izvora bliskih Tribunalu.

Znajući to, ratni zločinac svakodnevno ima nove zahtjeve za određene materijale ili svjedočenja stranih diplomata koji su u vrijeme agresije na BiH bili na funkcijama i involvirani direktno ili indirektno u sva tadašnja zbivanja na ovim prostorima.

– Do sada nisam primijetio da je Karadžić uputio ijedan zahtjev vlastima u Beogradu. Svi zahtjevi upućeni su međunarodnoj zajednici i stranim vladama. Sudeći prema tome, čini se kao da se genocid nad Bošnjacima i Hrvatima desio hiljade kilometara daleko od BiH, a ne u BiH, i to od snaga koje su predvodili Karadžić i Milošević. U ovom slučaju, koliko god Karadžić mislio da vrijeme radi za njega, mislim ipak da vrijeme radi i za Ured haškog tužioca, jer smatram da će se Ujedinjeni narodi uskoro morati jasno izjasniti o budućem statusu Haškog tribunala – stav je Amira Ahmića, bošnjačkog oficira za vezu s Hagom.

Paljanski krvolok jednostavno čeka da se riješi pitanje mandata sudija. Jer, ako Vijeće sigurnosti UN-a ne donese odluku o njegovom produženju, a Tribunal se rasformira, postavlja se pitanje gdje će se onda uopće suditi Karadžiću. On bi se, ne treba sumnjati, najradije preselio u Beograd, odnosno jedan od tamošnjih zatvora, gdje bi mu bilo kao kod kuće. Ako bi ga, pak, osudio neki od haških sudija, ostao bi, posve je to jasno i njemu, do kraja života iza rešetaka.

Riječ je o političkim igrama Ujedinjenih naroda, koji se licemjerno ponašaju i uopće ne izjašnjavaju o tome šta će biti s Tribunalom, dok vrijeme neumitno teče.

Ma koliko izjave čelnika Tribunala zvučale uvjerljivo, ipak postoji bojazan da bi Tribunal, prije nego što dvojica najodgovornijih za zločine i genocid u BiH budu osuđena, mogao zatvoriti svoja vrata, naravno iz političkih razloga i pod utjecajem onih zemalja koje štite Srbiju.

Glavni haški tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz) u intervjuu za Avaz nedavno je kazao kako planira da krajem avgusta počne suđenje Karadžiću. S obzirom na to kako se zločinac poigrava s tužiocima, teško da će ova Bramercova najava, uprkos njegovim nastojanjima, biti i ostvarena.

Karadžić je, nakon zahtjeva upućenih SAD i Švedskoj, zatražio i od pakistanske vlade da mu dostavi dokumente neophodne za njegovu odbranu, a koji se tiču isporuka oružja Bošnjacima od 1. aprila 1992. do 31. decembra 1995. godine.

U međuvremenu, uputio je zahtjeve i ambasadama BiH i Hrvatske u Holandiji, tražeći da mu se dostave svi podaci u  vezi s dopremanjem oružja Armiji RBiH u Srebrenici i Tuzli.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.