Barcelona novi evropski prvak, bolja od Uniteda

 

Uz dominaciju tokom 90 minuta na rimskom Olimpicu, nogometaši Barcelone su u finalu Lige prvaka pobijedili branitelja naslova, Manchester United, s 2-0 (1-0).

Niti ove godine se nije dogodilo da jedna momčad osvoji krunu Lige prvaka u dvije godine zaredom, a unatoč tome što je Manchester United igrao finale, bio je prilično daleko od toga da ponovi moskovski finale kada je bio bolji od Chelseaja.

Zapravo, Manchester United je bio bolji samo u prvih pet-šest minuta finala. I da je tada, jedna od opasne dvije prijetnje Cristiana Ronalda završila kao pogodak, možda bi cijelo finale dobilo drugačiji izgled. No, ovako je Barcelona posve zasluženo dobila utakmicu u kojoj je bila bolja.

Barcelona je posljednji put bila prvak Evrope u sezoni 2005/06, kada je u pariškom finalu pobijedila također englesku momčad (Arsenal) 2-1. Ovaj put su preko Manchester Uniteda došli do raja.

Prije samog finala se spominjalo da je stoperski tandem Manchester Uniteda (Vidić i Rio Ferdinand) najveća prednost Engleza, no upravo su dotična dvojica sukrivci za dva primljena pogotka.

Nakonm sjajnog prodora Andresa Inieste u 10. minuti, Eto'o je prevario Vidića i topovski matirao Van der Sara, dok je u 70. minuti sjajnu loptu ubacio Xavi, a Leo Messi se nadvio kraj Rija Ferdinanda, te u laganom skoku prema natrag, glavom idealno prebacio Van der Sara i plasirao loptu u suprotni ugao mreže za 2-0.

Između toga je, globalno gledano, Manchester United bio bez prave ideje, a Barcelona je: pogodila stativu (Xavi iz slobodnog udarca, 53. minuta), Henry je bio sam ispred Van der Sara (48. minuta, i tada je “zaplivao” Ferdinand), te brojne druge prilike.

Kapiten Barcelone Carles Puyol tako je nakon utakmice podigao pehar namijenjen najboljoj momčadi Lige prvaka za ovu sezonu.

Isto tako, Leo Messi nije igrao pariški finale kada je Barcelona bila prvak Evrope, ali je sada sjajno vodio svoju ekipu kroz cijelu sezonu. Najbolji je strijelac Lige prvaka sa čak 9 pogodaka u 12 utakmicu uz najljepši, ovaj posljednji, kojim je zaključen ovogodišnji ciklus.

Barcelona je tako uzela treći naslov prvaka Evrope, ali i treći naslov u ovoj sezoni. Nakon Kupa Kralja i Primere, najbolji su u Evropi.

(Totalsport)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.