Večeras finale Lige prvaka

 

Današnji dugoočekivani dvoboj Manchester Uniteda i Barcelone u finalu Lige prvaka u Rimu snažno podsjeća na finale Lige prvaka 1994. kad se u Ateni s Barcelonom susreo Milan. I te je godine Barca igrala spektakularan nogomet i u domaćem prvenstvu zabila 91 gol, dok ih je Milan u Italiji postigao mizernih 36 (i osvojio naslov!). Istovremeno, Talijani su imali mnogo čvršću obranu, koja je u domaćoj ligi propustila samo 15 golova. Prognoze su bile većinom na strani Barcelone, no ipak je Milan pobijedio s 4:0.

I ove sezone katalonski je klub taj koji je pružao najljepši nogomet, dok je Manchester United igrao “tek toliko koliko mu treba” da se okiti još jednom domaćom titulom i stigne do finala Lige prvaka. Momčad Pepa Guardiole postigla je čak 104 gola u Primeri, 36 više od Uniteda, čija je odbrana međutim znatno stabilnija od Barcelonine, baš kao i Milanova prije 15 godina.

Dodatni poražavajući podatak za Barcu je prisilno odsustvo većine njenih odbrambenih igrača, počevši od kažnjenih Alvesa i Abidala do već 12 mjeseci ozlijeđenog Gabriela Milita. Ni drugi povremeni stoper, Rafael Marquez, nije na raspolaganju zbog ozljede, pa će sredinu obrane sačinjavati Pique i priučeni srednji branič Toure.

Na strani Uniteda su dvije tradicije, u međusobnim odmjeravanjima i u susretima u finalu. Ako izuzmemo europske Superkupove, United je podigao svaki trofej kojemu se primakao. Bilo u produžetku protiv Benfice 1968., u sudačkoj nadoknadi s Bayernom 1999. ili na jedanaesterce 2008. s Chelsaeajem, Vragovi su izašli kao pobjednici u sva tri finala Lige i Kupa prvaka. Uspješni su bili i protiv Barceloninog Dream Teama u finalu Kupa kupova 1991.

Ni Alex Ferguson nikad nije poklekao u euro-finalu, jer je osim tri trofeja s Unitedom osvojio i Kup kupova 1983. s Aberdeenom pobijedivši jednog Real Madrida.

U direktnim dvobojima, Barcelona je zabilježila dvije pojedinačne pobjede, ali samo jednu eliminaciju Manchestera: 1994/95 ih je svladala s 4-0 i 2-2 u grupnoj fazi te je United ispao, jer je poražen i od Göteborga. U prvom sučeljavanju, Englezi su prošli dalje u četvrtfinalu Kupa kupova (0-2 i 3-0), a u drugom su nadjačali Katalonce s 2-1 u opjevanom finalu istog natjecanja s dva gola Marka Hughesa, koji je prethodno imao neuspješnu epizodu na Nou Campu.

Krajem devedesetih, ove su momčadi odigrale dvaput po 3-3 u grupi Lige prvaka, ali su ti bodovi bili dovoljni Unitedu za prolaz, a Barci za ispadanje. Napokon, prošle sezone u polufinalu Manchester se provukao s 0-0 i 1-0 golom Scholesa. Ukupna euro-bilanca ovih klubova iznosi dvije pobjede Barcelone, tri Manchestera i četiri neriješena, a razlika pogodaka je 15-14 u katalonsku korist zbog onih obilnih 4-0 iz jeseni 1994.

Što se euro-trofeja tiče, United ima tri Lige prvaka, jedan Kup kupova i dva Superkupa, a Barcelona dvije Lige prvaka, četiri Kupa kupova, dva Superkupa i tri Kupa sajamskih gradova (danas UEFA).

Rim, 27. maja. Stadio Olimpico

Sudac: Massimo Busacca (Švicarska)

Vjerojatni sastavi:

Manchester United: Van der Sar; O'Shea, Ferdinand (Evans), Vidić, Evra; Anderson, Park, Carrick, Giggs; Ronaldo, Rooney

Rezerve: Kuszcak, Scholes, Berbatov, Tévez, Nani, Macheda

Odsutan: Fletcher

Trener: Alex Ferguson

Barcelona: Valdés; Puyol, Touré, Piqué, Silvinho; Keita, Xavi, Iniesta (Busquets); Messi, Eto'o, Henry

Rezerve: Pinto, Cáceres, Hleb, Guđjonhsen, Krkić, Pedro

Odsutni: Alves, Abidal, Márquez, Milito

Trener: Josep Guardiola

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.