Za zločin su odgovorni pratioci konvoja

 

Prema tvrdnjama oficira Vojske Republike Srpske iz Kneževa, ali i preživjelih svjedoka, zločin na Korićanskim stijenama su izvršili policajci koji su pratili konvoj.

Kazao je ovo Nebojša Bantić, svjedok Tužilaštva BiH, na suđenju Damiru Ivankoviću, Zoranu Babiću, Gordanu čuriću, Miloradu Radakoviću, Miloradu Škrbiću, Ljubiši Četiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću, koje terete da su 21. avgusta 1992. godine na lokalitetu Korićanskih stijena ubili više od 200 ljudi nesrpske nacionalnosti.

Bantić je 1992. godine obnašao dužnost osnovnog javnog tužioca u Banjaluci. Nekoliko dana nakon zločina bio je na licu mjesta na Korićanskim stijenama.

“Neozbiljno bi bilo od mene procijeniti koliko je tijela bilo ispod litice. Govorilo se da je u pitanju 250 osoba. S vrha litice sam vidio tijela u raznim položajima. Pošto nismo imali planinarske opreme nismo mogli prići tijelima”, kazao je Bantić u Sudu BiH.

Prema njegovim riječima, krivična prijava iz policije stigla je tek nakon više od mjesec.

“Krivična prijava bila je loše urađena i bila je po nepoznatom počiniocu. Policija je do tada trebalo da zna ko je pratio konvoj i ko je odgovoran. Mi smo od policije tražili da nastavi rad, da otkrije odgovorne i da ih liši slobode, ali to nije učinjeno”, kazao je Bantić, ne želeći da komentariše zašto to nije učinjeno.

Dragomir Marković, koji je 1992. godine bio inspektor Kriminalističke policije u Banjaluci i koji je izvršio uviđaj na Korićanskim stijenama, kazao je da je lično izbrojao više od 140 tijela ubijenih.

“Stekao sam utisak da glavni zadatak nije bila istraga nego da se nađe način kako da se tijela izvuku i premjeste na drugo mjesto. Razgovarao sam s nekoliko preživjelih koji su tvrdili da su pratioci konvoja odgovorni za zaločin”, kazao je Marković, koji je ubrzo skinut sa slučaja “Korićanske stijene” jer mu je Simo Drljača, načelnik policiju u Prijedoru, prijetio.   

Prema navodima optužnice, optuženi su iz konvoja u kojima se nalazilo više od 1.200 civila pretežno bošnjačke narodnosti iz općine Prijedor izdvojili više od 200 vojno sposobnih muškaraca znajući da će biti ubijeni.

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.