OHR:Neozbiljni zaključci Narodne skupštine RS

OHR je ocijenio da “nisu ozbiljni” danas usvojeni zaključci Narodne skupštine Republike Srpske (RS) u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH.

“Kao što smo i rekli mnogo puta do sada, radi se o zabludi. Ako je neka nadležnost oduvijek pripadala državi, kako se onda može vratiti!? Imajući to u vidu, zaključci Narodne skupštine RS nisu ozbiljni”, navodi se u saopštenju OHR-a.

 

OHR napominje da Narodna skupština RS mora raditi unutar Ustava BiH i “uzdržati se od podrivanja nadležnosti” koje pripadaju državi.

Iz OHR-a ističu da većina nadležnosti o kojima se razgovaralo pripadaju, prije svega, državi po Dejtonskom mirovnom sporazumu.

“Radi se o tome da su entiteti odbijali da ih vrate državi nakon što je Dejtonski mirovni sporazum potpisan”, smatraju u OHR-u.

Kao primjer OHR navodi da “spisak od 68 navodno oduzetih nadležnosti” sadrži nekoliko nadležnosti koji se tiču ulaska i boravka stranaca, njihovog protjerivanja i azila s jedne strane, te statusa izbjeglica sa druge.

“Ustav BiH jasno stavlja odgovornost za imigraciju i azil na državni nivo. Nadalje, veće je bilo nekoliko slučajeva pred Ustavnim sudom BiH vezano za ovu materiju, uključujući Sud BiH, statistiku, nabavke, Visoki sudski i tužilački savjet, graničnu službu i tako dalje. Ustavni sud je već presudio da su ovo stvari koje su u nadležnosti države”, poručuju iz OHR-a.

Narodna skupština RS usvojila je danas set zaključaka u vezi s Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH, kojim se tvrdi da prenos nadležnosti bez prethodnog dogovora entiteta nije ustavan.

U usvojenom setu od 16 zaključaka nalazi se i zaključak premijera RS Milorada Dodika kojim Narodna skupština RS traži da se za do sada neustavno prenesene nadležnosti pokrenu postupci izmjene i dopune ranije donesenih zakona, te pravni sporovi pred domaćim i stranim pravosudnim institucijama.

 

(SRNA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.