Državni tužilac Furlan naredio istragu protiv Dodika!

 

Državni tužilac Hari Furlan naredio je otvaranje istrage protiv premijera RS Milorada Dodika i još 15 osoba iz manjeg bh. entiteta, za koje postoji sumnja da su prilikom izgradnje Administrativnog centra RS i autoputa Bosanska Gradiška – Banja Luka oštetili entitetski budžet za 115 miliona maraka, saznaje “Dnevni avaz” iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH. 

Zahtjev za dodatne istražne radnje upućen je Finansijsko-obavještajnom odjelu SIPA-e kako bi se provjerilo je li i koliko je novca oprano prilikom kupovine namještaja za potrebe Vlade RS u inozemstvu, o čemu se detaljno govori u izvještaju koji je SIPA u februaru uputila Tužilaštvu BiH.

Drugi zahtjev tužilac Furlan uputio je Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, od koje se traži dokumentacija da bi bilo utvrđeno jesu li uredno izmireni PDV i carina za uvezenu robu.

Otvaranjem istrage otklonjene su sve dosadašnje špekulacije koje u posljednje vrijeme dolaze iz manjeg bh. entiteta o tome da Tužilaštvo BiH nije nadležno za slučaj “Dodik”. Avazovi izvori kažu da od samog početka nije bilo nijednog razloga za prebacivanje tog predmeta na entitetski nivo.

Član 13. Zakona o Sudu BiH, koji je Dodik putem dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Milorada Živkovića već pokušao srušiti pred Ustavnim sudom BiH, ali nije uspio, definira da je Sud BiH nadležan za djela utvrđena Krivičnim zakonom BiH i drugim zakonima BiH.

Također, nadležan je i ako ta krivična djela mogu imati ozbiljne reperkusije ili štetne posljedice na privredu BiH, mogu izazvati druge štetne posljedice za BiH, mogu izazvati ozbiljnu ekonomsku štetu ili druge štetne posljedice izvan teritorije datog entiteta ili Brčko Distrikta.

Odluka tužioca Furlana implicira da se u Dodikovom slučaju radi o jednoj ili više stavki iz tog člana Zakona.
 
Osim slučaja izgradnje Administrativnog centra RS i autoputa Banja Luka – Bosanska Gradiška, koji istražuje SIPA, već su započete i policijske istražne radnje u vezi s prodajom Rafinerije Bosanski Brod, u okviru kojih ponovo centralnu ličnost zauzima Dodik.

Predsjednik Vlade manjeg bh. entiteta Milorad Dodik rekao je danas da nije zvanično obaviješten o otvaranju istrage Tužilaštva BiH protiv njega i ponovio da su Tužilaštvo i Sud BiH nelegalni i nelegitimni organi.

– Vjerovatno je to odmazda za stavove koje sam iznosio o stranim sudijama i tužiocima, koji neće moći da produže svoj mandat i neće dobiti našu saglasnost – zaključio je Dodik.

On  smatra da je medijska najava o otvarnju istrage protiv njega “pokazivanje zuba”.

– Neka oni rade svoj posao, a Tužilaštvo i Sud BiH su za mene nelegalni i nelegitimni i ja ću odlučiti o tome kako ću postupati u slučaju eventualnih istraga i procesa na tom planu – rekao je Dodik i dodao da nije spreman da sarađuje sa nelagalnim i nelegitimnim organima.

On je događanja vezana za istragu koju SIPA i Tužilaštvo BiH vode protiv njega zbog navodnih zloupotreba pri izgradnji zgrade Vlade u Banjaluci i autoputa nazvao mrcvarenjem, uz ocjenu da je to dokaz da u ovoj tužbi očigledno nema ozbiljnih stvari.

– Zgrada Vlade smeta političkom establišmentu u Sarajevu, ali ona je urađena u skladu sa zakonom i nikakve zloupotrebe nije bilo – poručio je Dodik i dodao da ta zgrada treba da bude ponos, ne njemu, nego narodu i Vladi entiteta kojeg on predstavlja.

On je nazvao “skrnavljenjem istine” pisanje medija u Federaciji BiH o navodnim zloupotrebama i izvještajima SIPA-e o “pranju novca” kojom je budžet manjeg bh. entiteta oštećen za 115 miliona KM.

– Za mene su Sud i Tužilaštvo BiH mjesta političke egzekucije, nelegalni politički organi koje je nametnuo visoki predstavnik koji nije imao pravo da to uradi – naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je visoki predstavnik tumač Dejtonskog sporazuma, a ne zakonodavac u BiH.

– Takav je slučaj Suda i Tužilaštva BiH jer je potpuno nelegitimno da u njima rade strani tužioci i sudije – zaključio je Dodik i dodao da je na to ukazivao i prije godinu dana.

“Ostajem pri stavu o slanju vojnika BiH u Gruziju”

Dodik je danas ponovio da pripadnici Oružanih snaga BiH ne treba da idu u Gruziju.

– Ja, kao predsjednik Vlade RS, nemam nadležnosti u tom pogledu i meni je to poznato, ali ja vodim partiju koja značajno participira u političkom životu u BiH. Ja sam izrazio stav za koji mislim da je u redu i nemam ništa da oduzmem ili dodam tome – rekao je Dodik komentarišući negativne reakcije koje je proizveo njegov poziv vojnicima srpske nacionalnosti da ne idu u Gruziju.

On je kazao da stranci misle da trebaju da u svakoj prilici drže predavanje o lijepom ili  lošem ponašanju, ali se oni moraju naviknuti da postoje i legitimni predstavnici koji imaju pravo na svoje stavove.

– Namjerno ili slučajno zaboravilo se na dio izjave koja govori o tome da je nepotrebno da BiH gubi na jednoj strani, te da BiH mora da vodi računa da na svim stranama dobija – kazao je.

Dodik je rekao da nije protiv  NATO-saveza, ali da odluka o slanju vojnika u Gruziju mora biti preispitana sa stanovišta novih događaja.

– Mislim da BiH treba da zauzme svoje mjesto u Partnerstvu za mir i u NATO-u, ali ne treba nikada zaboraviti da mi treba da vodimo računa o svojim interesima i da svi savezi, pa i ovi, treba da odražavaju i neke naše interese – rekao je.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.