KBSA uputio pismo Baracku Obami

 

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) uputio je pismo predsjedniku SAD, Baracku Obami u kojem od prvog čovjeka Amerike traži jači angažman u rješevanju nagomilanih problema Bosne i Hercegovine. U pismu se kaže:

Obraćamo Vam se u ime 350.000 sjevernoameričkih Bošnjaka od kojih je većina na predsjedničkim izborima svoj glas dala upravo Vama vjerujući u Vaša obećanja i viziju budućnosti USA ali i novog međunarodnog poretka zasnovanog na poštivanju prava i međusobnog poštovanja. Posebno nas je dojmila Vaša inicijativa za globalno pomirenje i odnose zasnovane na boljem međusobnom razumijevanju i poštivanju različitih kultura, religija i tradicija.

Sjevernoamerički Bošnjaci i svi oni koji BiH osjećaju svojom domovinom nisu i neće zaboraviti pomoć koju je američki narod pružao građanima BiH u najtežim danima njene historije, tokom agresije 92’ -95’. Zahvaljujući aktivnoj i odlučnoj politici administracije USA, na čelu sa tadašnjim predsjednikom gosp. Bill Clintonom, zaustavljeno je dalje masakriranje, genocid i protjerivanje nevinih žrtava sa njihovih vjekovnih ognjišta.

Vjerujući prije svega u prijateljstvo, podršku američkog naroda i njegove administracije, predstavnici Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine stavili su svoj potpis na Dejtonski sporazum koji je donio mir ali ne i pravdu koju su Bošnjaci i svi pro-bosanski orjentisani građani sa pravom ocekivali vjerujući u postivanje medjunarodnih konvencija i ljudskih prava.

Nažalost, petnaest godina nakon Dejtona, Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj su još uvijek na djelu segragacija i aparthejd koji se najočitije ogledaju kroz obrazovni sistem, osporavanje prava na povratak, slobodu stampe i govora, te prava na rad a time i na život dostojan čovjeka 21-og stoljeća. Još uvijek su optuženi za ratne zločine na slobodi, a lokalni zločinci slobodno šetaju ulicama izazivajući strah onih koji su već jednom bili njihove žrtve.

Nažalost, čak i oni koji su na osnovu Dejtonskog sporazuma dužni da ga sprovedu svojim svakodnevnim izjavama izazivaju strah povratnika i svih miroljubivih građana BiH prijetnjama o odcjepljenu jednog dijela BiH, blokiranjem ili usporavanjem svih neophodnih promjena za prijem BiH u EU u kojoj je BiH po svojoj hiljadugodišnjoj tradiciji suživota i multikulturalnosti oduvijek pripadala.

Politički predstavnici manjeg entiteta (RS) skoro svakodnevno negiraju hiljadugodišnju historiju države BiH ističući kako je jedino RS konstanta, mijenjaju višestoljetna imena bosanskih gradova, blokiraju rad državnih organa, a sve u cilju kako bi pokazali da je država BiH neodrživa. Mada načelno izjavljuju da su za BiH unutar EU svakodnevno čine sve kako bi manji BH entitet ekonomski, pa i politički, uvezali sa Rusijom prodajući bosanska dobra ruskom kapitalu sumnjivog porijekla.

Upravo zbog tih opstrukcija zaustavljen je proces priblizavanja BiH europskim integracijama kojima po svim anketama tezi preko 80% građana BiH. Po našem misljenju, taj proces ne smije biti prekinut i zato Vas pozivamo da vratite američki uticaj i iskustvo u BiH kako bi se prekinuo postojeći zastoj u demokratskom, političkom i ekonomskom razvoju BiH. Vaša administracija, sa Vama na čelu i sa zvaničnicima koji veoma dobra poznaju prilike u BiH, ima uticaj i vrijednosti potrebne da se isprave slabosti Dejtonskog sporazuma koje najviše osjećaju pripadnici Bošnjačkog naroda jer se na više od polovine teritorija BiH tretiraju kao građani drugog reda.

Bošnjaci su oduvijek bili i jesu spremni da svoj životni prostor dijele sa svojim komšijama, Srbima i Hrvatima, ali nikada neće pristati da im se amputira veliki dio domovine, negira pravo na samoodređenje i suverenu državu. Bošnjaci su uvjek pozivali na recipročnu saradnju zasnovanu na jednakosti ali će se isto tako boriti svim mogućim sredstvima protiv svakog pokušaja da se iskorijeni ili da se uništi njihov identitet i jedinstveno državno i društveno tkivo BiH. Bošnjaci posjeduju potencijal koji ih kvalificira da budu ključni partner u oblikovanju budućnosti BiH ali i faktor mira na prostoru Balkana. Uvjereni smo da je trajni mir na Balkanu moguć samo uz primjenu načela istine i pravde.

U interesu SAD je da ima stablinu,demokratsku, jedinstvenu, nezavisnu, suverenu i prosperitetnu državu BiH i u njoj otvoreno slobodno civilno društvo. Sjevernoamerički Bošnjaci, uglavnom žrtve agresije i zločina genocida, smatraju da je Daytonski sporazum nepravedan i nikada nije provedena američka intencija da se u BiH obnovi multidimenzionalno državno i društveno tkivo kakvo je postojalo prije rata. Ono što danas imamo u BiH je legalizacija etničkog čišćenja,agresije i genocida.

Zato Vas KBSA poziva da učinite dodatne napore da se afirmira BiH kao historijska tvorevina, zasebna građanska, sekularna država i društvo u kome se priznaje, poštuje, prihvata i toleriše drugo i drugačije. KBSA želi da SAD investiraju svoju ogromnu političku snagu i svoj ogroman demokratski autoritet u izgradnji bosanskohercegovačke dostojnosti koja će se bazirati na najvišim standardima ljudskih prava.

U interesu je i američkog i Bošnjačkog naroda prijateljski odnosi i saradnja sa milijardu i po muslimana svijeta i Bošnjaci kao evropski muslimani mogu imati odlučujuću ulogu u realizaciji tog amerčkog interesa. Bez značajnijeg i aktivnijeg američkog angažmana u vidu specijalnog izaslanika za BiH i Balkan tom prostoru prijeti opasnost da i dalje ostane “bure baruta” koje prijeti miru i ukupnom napretku tog područja a i šire.

KBSA se nada i iskreno Vas poziva da Vi budete taj koji će pokrenuti proces pravednog i trajnog riješenja zasnovanog na principu pravde i poštivanja prava Bošnjaka kao, nadamo se posljednje, žrtve genocida na evropskom tlu nakon WW II.

“Od vas tražimo aktivnije i pozitivnije uključenje vaše administracije u Bosni i Hercegovini. Sjevernoamerički Bošnjaci vam stoje na raspolaganju da vam pomognu”, kaže se na kraju pisma KBSA predsjedniku Obami.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.