Romi danas proslavljaju svoj najveći praznik

 

Romi u Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas obilježavaju svoj najveći praznik čurđevdan, koji slavi dolazak proljeća.

Prema tradiciji, tog dana ukrašavaju svoje domove cvijećem i raspupanim graničicama, te uz dosta muzike, plesa i veselja dočekuju proljeće. Kao tradicionalno nomadski narod, Romi su ovim praznikom obilježavali prekid zimovanja i, pokrećući svoje čerge, ponovo polazili na put.

Tradicionalno, dan počinje ranim ustajanjem i kupanjem u vodi punoj cvijeća, a nastavlja se pravljenjem bogate gozbe, paljenje vatre, pjevanjem i igranjem.

Za najveći praznik Romi se svečano odijevaju, na sebe stavljaju mnogo nakita, te uz romsku muziku izvode tradicionalno kolo.

Mirsad Sejdić, predsjednik nevladine organizacije Omladinska romska inicijativa, ispričao nam je kako je romski narodni običaj za 6. maj odlazak na izvor vode koja se kasnije pomiješa sa žarom, vrbom ili jorgovanom.

“Ujutro rano okupate se u mirisnoj vodi, a kasnije uz vatru molite boga da vam ta godina bude srećna, puna zdravlja i radosti. Na taj dan se prave posebna jela i okreću se janjci. čurđevdan simbolizira dolazak proljeća, novi početak i novu snagu“, kazao je Sejdić.

Nadžida Šljivo, aktivistica Udruženja ‘Budi moj prijatelj’, koje radi sa romskom populacijom, istakla je da je se romski običaji razlikuju od grupe do grupe, no da je proslava čurđevana zajednička potka cjelokupne romske tradicije.

“čurđevdan za Rome označava kraj zime, perioda kada su oni bilo sputani i statični, te ponovno kretanje na put. Taj dan njihove kuće su ukrašene cvijećem, te zajedno slave dolazak proljeća“, objašnjava Šljivo.

čurđevdan proslavljaju i katolici i pravoslavci 23. aprila, svako po svom kalendaru, i to kao Dan Svetog Georgija.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.