1,2 milijarde eura za BiH

Bosna i Hercegovina skolopila je aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom vrijedan 1,2 milijarde eura na period od tri godine u kvotama od 400 miliona eura godišnje od čega se dvije trećine odnosi na FBiH, a jedna trećina na RS.

Na press konferenciji nakon sastanka delegacije MMF-a sa Fiskalnim vijećem BiH Nikola Špirić je kazao da su petnaestodnevni razgovori MMF-a s vladama entiteta i državnom vladom urodili plodom, te da je usaglašen tekst pisma namjera što znači aranžman sa MMF-om.

 

Delegacija MMF-a koja je boravila u BiH obavijestit će Izvršni odbor MMF-a o postignutim dogovorima koji bi u narednih nekoliko mjeseci trebalo da odobri taj aranžman. Nakon toga bi trebalo da bude operativna prva tranša sredstva za ovu godinu. Dotad se očekuju konkretni potezi vlada entiteta i Vijeća ministara BiH što znači provođenje mjera, donošenje odluka i pripremu rebalansa budžeta za parlamentarnu proceduru.

“Da bi sredstva bila operativna vlade na svim nivoima do kraja juna morat će da usvoje mjere, odluke i korekcije zakona, izvrše rebalanse budžeta na entitetskom nivou i proslijede ih u parlamentarnu proceduru da bi se do kraja augusta izvršilo prestruktiranje budžeta”, kazao je Špirić.

On je naglasio da to znači da će, kroz svoje mjere, korekciju zakona i reformu socijalnog sektora, Vlada FBiH morati obezbijediti uštede u visini od 414 miliona KM, RS 146 miliona KM, VM BiH 40 miliona KM, a Vlada Distrikta Brčko deset miliona KM.

“Radi se o proklamovanoj politici vlada na svim nivoima da će doći do obuzdavanja rasta plaća, te reforme u socijalnom sektoru. Dogovorili smo se da ćemo voditi računa o uštedama ovih 40 miliona KM koje mora provesti VM BiH, kao i uštedama na nižim nivoima vlasti da bismo stvorili racionalne okvire za 2010. godinu, ali nismo imali obavezu da VM BiH vrši rebalans budžeta jer nema zakonske norme za to”, kazao je Špirić.

Špirić je kazao da će se morati provesti reforme u socijalnom sektoru, ali istaknuo da te mjere neće biti dikriminatorske nego takve da se napravi održiv sistem.

(ftv)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.