Srbija u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH

Predsjednik Srbije Boris Tadić razgovarao je sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentinom Inzkom i istakao da se Srbija zalaže za stabilnost BIH i njen napredak u evropskim integracijama.

Sa Inckom je razgovarao i srbijanski premijer Mirko Cvetković koji je poručio da Srbija u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

 

Tadić je naglasio da su ustavne promjene u BIH moguće samo uz dogovor demokratski izabranih legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda Srba, Bošnjaka i Hrvata, saopštila je press služba predsjednika Srbije.

Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma, rekao je Tadić, principijelno i nedvosmisleno podržava teritorijalnu cjelovitost BiH.

Predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da Srbija što se tiče unutrašnjeg uređenja podržava, svaki dogovor sve tri strane.

“Srbija će biti konstruktivan partner međunarodnoj zajednici u procesu stabilizacije i pomirenja u Bosni i Hercegovini”, naglasio je Cvetković.

Inzko je rekao da je saradnja dviju država veoma dobra i da je neophodno da se postojeći potencijali u većoj mjeri iskoriste, prije svega u oblasti energetike, putne i željezničke infrastrukture.

Inzko je istakao i da je politička situacija u Bosni Hercegovini dosta osjetljiva i da negativna retorika loše utiče na stabilnost zemlje, saopšteno je iz kabineta premijera Srbije.

Cvetković je zaključio da se Srbija zalaže za dobrosusjedske odnose i stabilnost cijelog regiona.

(mondo)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.