Završetak ratnog projekta zločinca Radovana Karadžića

Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, koji je nedavno usvojila Narodna skupština, između ostalog je nekadašnjim opštinama Bosanska Kostajnica i Bosanski Brod promijenjen naziv u Kostajnica i Brod.

Na taj način je, smatraju u Vladi Republike Srpske, u potpunosti sprovedena ranija odluka Ustavnog suda BiH kojom su osporeni nazivi ovih i još nekih opština sa prefiksom “srpski”.

 

Novi nazivi opština Kostajnica i Brod su rezultat opsežne javne rasprave tokom koje se došlo do zaključka da je najbolje rješenje ukidanje i prefiksa “srpski” i “bosanski”, naglašava ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Zoran Lipovac:

“Javna rasprava je pokazala, zapravo, da su u Kostajnici svi jednoglasno željeli da se zove Kostajnica, dok je u Brodu predloženo, većinom od 70 i nešto posto, da taj naziv bude Brod Srpske. Vlada Republike Srpske se opredjelila da Skupštini predloži naziv Brod, računajući da je taj naziv neutralan i da ne može povrijediti ničije nacionalne osjećaje”.

Zakon su podržali predstavnici srpskih političkih stranaka u Narodnoj skupštini jer, po mišljenju poslanika SDS-a Dušana Stojičića, izražava volju velike većine građana koji žive utim opštinama:

“Mislim da su nazivi Kostajnica, odnosno Brod, hajde tako da kažem, dovoljno dobri i prihvatljivi za sve i da će se od strane svih onih koji su to, eventualno, nagovještavali odustati od preduzimanja nekakvih koraka pred nadležnim pravosudnim institucijama u smislu osporavanja tih imena. Isuviše dugo, nekoliko godina traje ta priča, i na jedan način mora da se okonča, najbolje tako što će biti uvaženo demokratsko pravo građana koji žive u tim lokalnim zajednicama da sami kažu koje je to ime koje oni podržavaju”.

Međutim, bošnjački poslanici smatraju da u ovom slučaju nije poštovana volja onih stanovnika koji su nekada živjeli u opštinama Bosanska Kostajnica i Bosanski Brod. Šef poslaničkog kluba SDA-SDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ramiz Salkić tim povodom naglašava:

“To je, pod navodnicima, završetak od strane ovih demokratskih vlasti ratnog projekta zločinca Karadžića i znači… ubijte Bosnu i Hercegovinu gdje god to možete. Nije trebalo ni razmišljati o ukidanju prefiksa “bosanski”… a kamoli to provesti u praksi. Ja se nadam da će Ustavni sud RS, koliko-toliko, pokazati razumijevanja i da neće dozvoliti, odnosno, neće derogirati odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”.

S obzirom na to da je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske zatražio zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog izglasavanja Zakona o teritorijalnoj organizaciji, o svemu će se izjasniti i Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine, a ako ni tada ne bude dogovora, konačnu riječ o svemu će dati Ustavni sud Republike Srpske.

(voa)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.