KOZARAC-Jutarnji trač…

 

Cini mi se kao da je bilo juce kada sam objavljivao tekst za 1. april i kada smo se zezali salama, kesten je tad tek bio napupio da lista, a evo haman pa ispracamo cetvrti mjesec ove godine…

Kao da me dugo nije bilo, pa ni sam vise ne znam gdje smo stali sa carsijskim tracevima, a toliko se nekakvih informacija, kao i planova nagomilalo da insan ne zna odakle krenuti…

Kao da smo malo u raskoraku, pogotovo u ovome periodu kada izlazimo sneni iz zime i zajedno sa proljecem budimo se, i polako pripremamo za nadolezece ljeto i sve ono sto ono uobicajno donosi u ovaj najveci mali grad na svijetu…

6. aprila, povodom Dana oslobodjenja Sarajeva, Profesionalna Vatrogasna brigada Kantona Sarajevo organizovala je svecani defilej vatrogasaca kroz grad te postrojavanje na platou pred Skenderijom.

Tim povodom u goste su pozvali nase Vatrogasno drustvo Kozarac ispred kojih su u Sarajevo dosli Mustafa Fazlic, Ekrem Kapetanovic i moja malenkost.

Pored same casti za nase vatrogasce, da budu pozvani na jedan ovakav dogadjaj, sto opet govori i o ugledu koje nase vatrogasno drustvo ima sirom Bosne i Hercegovine, ovaj odlazak nase delegacije u glavni grad dobar je i u smislu povezivanja naseg drustva sa drugim te tako promociji i afirmaciji dobrovoljnog vatrogastva, te sagledavanja stanja po drugim jedinicama i problemima sa kojim se susrecu, sto ce u buducnosti dati visestruke rezultate.

Moram istaci i domacinski odnos sa kojim smo docekani u Sarajevu gdje su nas   docekali Komadant profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajev, diplomirani politolog iz oblasti sigurnosti, Mahir Halilovic, Predsjednik Kantonalnog Saveza, Taib Pasic i Komandir DVD Bjelave Sulejman Vranac.

Ovom prilikom obisli smo pored Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, koja je prva vatrogasna jedinica koja je uvela i certificirala Sistem upravljanja kvalitetom u skladu s aktuelnim standarodm ISO 9001:2000, i dobrovoljna drustva Novo Sarajevo i Bjelave, gdje smo ostvarili dobre odnose i dogovorili daljnju saradnju, kao i uzvratnu posjetu u Kozarac.

April nam je donio i mini (uskrsnju) sezonu, sto je dodatno doprinijelo da Kozarac zivne, nakon duge, hladne i kokuzne zime…

Nazalost zbog raznih nekih obaveza, sto li licnih, sto drustveni, nisam stigao pisati u to vrijeme, a i sve se nekako brzo odigralo ko u filmu ljubavnom…

U proslu subotu, kroz projekat “Vracamo izletiste Stara Pilana mladima Kozarca” realizovana je akcija ciscenja i uredjivanja izletista Stara Pilana.

Iako nam vrijeme  nije bilo naklonjeno ipak se uspjelo odraditi planirani poslovi, uredjivanje okolisa, farbanje mosta, stolova i klupa, kao i ocrtavanje igralista i postavljanje golova.

Iskreno se nadam da ce ova akcija, prije svega, motivirati omladinu na ovakav vid rada, korisnog za siru zajednicu a da ce i ostali drustveni subjekti prepoznati napor i zelju omladine da kreira sebi bolje uslove za zivot, te da ce u buduce biti jos jaca podrska zajednice.

Ovakvim primjerom, motiviracemo i druge da ucinu slicne akcije, ili da pomazu ovakve projekte, a dobivamo koristan prostor za rekreaciju i odmor koji nazalost u nasem mjestu nedostaje.

Nase aktivnosti pokusali smo uklopiti u budzet koji smo imali, tako da ovom akcijom nije sve zavrseno na izletistu, tako da ostaje prostora za pripremu slicnih projekata, koji bi vremenom ovom izletistu  vratilo izgled kakav zasluzuje.

Sutra vec nastavljamo sa daljnjim uredjivanjem prostora kao i pripremama za izgradnju (ravnanje) fudbalskog terena sto planiramo odraditi tokom iduceg mjeseca…

Ovim projektom ukljucili smo i na jedan nacin ujedinili omladinu zajedno sa planinarima, fudbalerima i vatrogascima, koji su takodjer dali svoj doprinos u ovoj akciji.

 

Ovaj projekat finansiran je od strane Ambasade Velike Britanije, u okviru njihovog projekta “Strengthening Youth Participation in Segregated Communities” gdje su predvidjena sredstva organizacijama i mladima za projektne aktivnosti preko udruzenja “Inicijativa mladih za ljudska prava”, kancelarija u Sarajevu.

Na kraju, zelim se zahvaliti, Udruzenju Prijedorcanki “Izvor”, posebno nasem Edinu Ramulicu, na ciju inicijativu i pomoc je doslo do suradnje izmedju “Mladosti” i “Inicijative mladih za ljudska prava”, kao i Almi Masic izvršnoj direktorici “Inicijative mladih za ljudska prava” Bosne i Hercegovine kao i svima onima koji su podrzali ovu akciju kao i samim ucesnicima koji su je do kraja realizovali.

 

 

 

 

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.