”Pokažite da niste ”jajare i babe”!”

 

Premijer Republike Srspke Milorad Dodik smatra da su medijski napisi oko podizanja optužnice “špekulacije usmjerene protiv RS i njega lično”.

“Vjerovatno ste pročitali da je to neidentifikovana i nepotvrđena informacija. Pravi se klima za to, ali meni već odavno nije važno šta pišu federalni mediji jer mi je jasno da oni prave klimu protiv RS i svega što je u RS”, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Premijer RS je ocijenio da se radi i o “nekoj vrsti pritiska na Tužilaštvo BiH”, pozivajući Tužilaštvo da podigne optužnicu protiv njega ako za to ima elemenata.

“Hajde dignite optužnicu majstori, da vidimo da li je to tako. Zašto se držite samo špekulacija, zašto nema istrage, zašto mi ne možemo da se branimo, već samo moramo da odgovaramo na situaciju”, kazao je Dodik.

Sarajevski “Dnevni avaz” objavio je u srijedu da bi Tužilaštvo BiH moglo krajem maja ili početkom juna da podigne optužnicu protiv Dodika i još 15 osoba iz tog entiteta.

List navodi da bi optužnice trebalo da budu podignute na osnovu izvještaja Agencije za istrage i zastitu BiH (SIPA) o počinjenom krivičnom djelu, o navodnim finansijskim malverzacijama u iznosu od 145 miliona KM, prenosi “Beta”.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik nazvao je špekulacijama navode u vezi sa optužnicom koja bi mogla biti podignuta protiv njega. Uputio je brojne optužbe i vulgarnosti na račun tužilaca u našoj zemlji, rekavši da se oni ne bave pravom, već su pod pritiskom stranaca., piše “FTV”.

Dodik je, komentarišući navode da bi protiv njega i još 15 osoba iz RS-a, Državno tužilaštvo uskoro moglo podići optužnicu, rekao da su to nepotvrđene informacije kojima se pravi klima za to i da mu odavno nije važno šta pišu federalni mediji koje je optužio da su umiješani u cijeli slučaj.

“Jasno mi je da oni prave klimu protov RS-a i svega što je u njoj. To je i neka vrsta pritiska na samo Tužilaštvo“, kazao je Dodik te pozvao Tužilaštvo BiH da podigne optužnicu, ako za to ima dokaza.

Ponovio je da će se preispitati prijenos nadležnosti sa entiteta na nivo države kada je u pitanju rad Tužilaštva i Suda BiH, koji treba da se bave, kako kaže, kriminalom u organima BiH, a da poštuju nadležnost entitetskih pravosudnih organa.

Za Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je rekao da je “hibrid” koji je nametnut, a strani tužioci i sudije, koji vode neke istrage, “imaju diplomatski status, a nisu čak ni položili zakletvu za rad u organima BiH, a bave se tim pitanjima”.

Naveo je i da nema BiH u EU sa stranim sudijama i tužiocima te OHR-om. Za tužioce je rekao da “su obične “babe””, koje se boje nekoliko medija iz FBiH i zato ne žele da završe proces oko njegovog slučaja.

Pozvao je tužioce da podignu optužnicu protiv njega, ako ima elemenata, pa da se vidi “kako će ko proći u ovoj zemlji”, a on neće, tvrdi, šutjeti kao Šarović, bez obzira na to da li će biti ili ne predsjednik Vlade RS-a.

Sve to je direktan udar na njegovu ličnost jer “od optužnice nema ništa, a neka tužioci pokažu da nisu “jajare i babe”, što im on javno kaže da jesu”. Optužio ih je i da su “obični poltroni, da nemaju veze sa pravom i da su instruisani nekim drugim motivima, a ne pravdom i pravičnošću”.

(24si)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.