Zatvara se kanadska ambasada u BiH

Kanadska Vlada odlučila je da iduće godine zatvori svoju ambasadu u BiH zbog ekonomskih razloga, potvrđeno je “Nezavisnim novinama” u Predsjedništvu BiH.

Kanada će ubuduće BiH pokrivati nerezidentno iz Budimpešte, gdje ima svoju ambasadu.

Ministarstvo inostranih poslova (MIP) BiH prije nekoliko dana zvanično je obaviješteno da će kanadske vlasti zatvoriti svoju ambasadu u BiH.

Istovremeno, zatražena je saglasnost od bosanskohercegovačkih vlasti da otvore počasni konzulat Kanade – piše u sutrašnjim “Nezavisnim novinama”.

Nina Sajić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, potvrdila je da je stigao ovakav zahtjev iz Kanade, ali da ga Predsjedništvo BiH još nije razmatralo.

“Samo možemo sa žaljenjem konstatovati da smo dobili takav zahtjev od kanadskih vlasti. Kanada je jedna od najznačajnijih zemalja donatora i mnogo su pomogli projektima u reformi pravosuđa i zdravstva. Nadam se da će se saradnja nastaviti bez obzira na ovu odluku kanadskih vlasti jer je ona ekonomske, a ne političke prirode”, rekla je Sajićeva.

Nezvanično se saznaje da se ambasador Kanade u BiH David Hutchings sastao sa šefom diplomatije BiH Svenom Alkalajem i da mu je uručio diplomatske note u vezi sa zatvaranjem diplomatsko-konzularnog predstavništva u BiH.

Iz kanadske ambasade nije dobijen odgovor na pisani upit o razlozima za zatvaranje njihove ambasade.

Osim značajne donatorske podrške iz Kanade, saradnja sa ovom državom važna je i zbog toga što veliki broj građana BiH živi u toj zemlji.

 

(SRNA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.