Do oktobra rok za ukidanje odluke o zabrani uvoza stari vozila

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević potvrdio je da će biti izmijenjena odluka o zabrani uvoza u BiH automobila starijih od sedam godina, te da je rok do kada bi se to trebalo da desi oktobar mjesec ove godine.

Ukidanjem zabrane bio bi dozvoljen uvoz automobila koji samo moraju biti tehnički ispravni, bez obzira na njihovu starost, a Zirojević kaže da je neophodno da se to pitanje riješi na identičan način kao što su uradile zemlje u okruženju.

 

Evropska komisija je rekla da je oktobar mjesec rok do kada moramo tu odluku promijeniti”, kazao je Zirojević.

Odluka kojom je ograničen uvoz putničkih i teretnih vozila starijih od sedam, odnosno 10 godina, u BiH je na snazi već osam i po godina i donijelo ju je Vijeće ministara BiH.

U međuvremenu je BiH potpisala CEFTA sporazum, te Sporazum o stabilizaciji i prudruživanju sa Evropskom unijom, a svi ti sporazumi ne dozvoljavaju bilo kakva kvantitativna ograničenja, osim u izuzetnim slučajevima kada može da dođe do prijetnje na zdravlje ljudi, životinja i okoline.

Zirojević ističe da vozila nisu, niti mogu biti razlog tog ograničenja.

„I obaveze koje proizilaze iz evropskog partnerstva nalažu da se odluka izmjeni na način da se dozvoli uvoz putničkih i teretnih vozila starijih od sedam, odnosno deset godina”, resorni ministar.

On je rekao da je najprihvatljivija opcija u ovom momentu sistem homologacije, tehničke ispravnosti vozila, ali za to je potrebno obezbijedti sve potrebne elemente, a zna se i da u BiH još ne postoje institucije koje će vršiti tu kontrolu tehničke ispravnosti vozila.

Fena

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.