1. april-svjetski dan smijeha i šale

Danas je 1. april, dan tradicionalno rezervisan za zbijanje šala i sitnih prevara. Prvi april neki nazivaju i svjetskim narodnim praznikom, a teorije o tome kako je ustvari došlo do obilježavanja ovog dana smijehom i šalama su mnogobrojne.

Postoje mnoge narodne priče o nastanku ovog neobičnog praznika, a najpoznatija je ona koja potiče iz Francuske, iz davne 1582. godine. Te godine je kralj Charles IX ukinuo julijanski kalendar, a vrijeme se počelo računati po gregorijanskom kalendaru tako da je godina tad počela prvog januara umjesto prvog aprila. Pošto u to vrijeme nije bilo sredstava komuniciranja vijest se širila veoma sporo, pa su oni koji nisu znali za kraljevu odluku prozvani ‘prvoaprilskim budalama’.

No, ipak je čudno da se do današnjeg dana prvi april obilježava u skoro cijelom svijetu. Francuzi ovaj dan zovu Poisson d'Avril što u prevodu znači ‘aprilska riba’, po običaju djece koja su u školi na leđima drugih učenika potajno crtala ribu radi šale.

U Škotskoj se ovaj praznik obilježava dva dana, a u Velikoj Britaniji čak postoji i običaj da se šale zbijaju samo do podne, a da poslije prestaju jer to može donijeti nesreću.

U Poljskoj, Danskoj, pa i Velikoj Britaniji se čak i mediji uključuju u smještanje prevara, a najpoznatija je prvoaprilska šala bila svakako kad je BBC objavio da Švicarci uzgajaju špagete na drveću što su i potkrijepili humorističnim snimkom. Dosta ljudi je povjerovalo, pa su čak pisali redakciji i postavljali mnogobrojna pitanja kako je to moguće.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.