Ljetnje računanje vremena-Noćas jedan sat manje sna

U nedjelju u 2.00 sati ujutru počinje ljetnje računanje vremena kada će kazaljke na satovima biti pomjerene za jedan sat unaprijed, odnosno sa 2.00 na 3.00 časa, tako da će noć između subote i nedjelje biti za jedan sat kraća.

Ljetnje računanje vremena počinje posljednje nedjelje u martu, a završava se posljednje nedjelje u oktobru kada počinje zimsko računanje vremena.

Ovakav način računanja vremena kod nas je prvi put uveden 27. marta 1983. godine.

"Službeno vrijeme" u svijetu pomjera se unaprijed u poznu zimu ili rano proljeće, a vraća unazad u jesen, najčešće za jedan sat, ali tačan broj sati i datumi izmijena određuju se na lokalnom nivou i podložni su promjenama.

Pomjeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom 70-ih godina, čime se "produžava" dan i omogućuje ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Sve evropske zemlje koriste ljetno vrijeme, a datum pomjeranja kazaljki različit je od države do države.

Na sjevernoj hemisferi ljetno vrijeme počinje posljednje nedjelje u martu ili prve nedjelje u aprilu.

Pomijeranje vremena se u većini slučajeva vrši u noći između subote i nedjelje da ne bi uzrokovalo veće probleme za radno stanovništvo.

Prelazak na ljetno i zimsko vrijeme prvi put je zabilježeno 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope, a do sada je uvedeno u oko 70 zemalja, uglavnom na severnoj hemisferi.

Od 2002. godine zemlje članice EU, kao i ostale zemlje u Evropi odredile su da početak ljetnog vremena počinje posljednje nedjelje u martu i završava posljednje sedmice u oktobru.

Island je jedina evropska zemlja koja ne pomijera satove.

Na južnoj hemisferi početak i kraj ljetnog vremena je obrnut u odnosu na sjevernu.

Pojedini astronomi su, međutim, protiv pomijeranja kazaljki i vještačkog "produženja" dana, jer smatraju da prirodu ne treba "mučiti", makar se to pravdalo i ekonomskom računicom.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.