Korićanske stijene: Gnusni zločin

 

Čitanjem optužnice i izvođenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH i Odbrana počelo suđenje za zločin na Korićanskim stijenama.

Tužilaštvo BiH je u uvodnoj riječi najavilo da saslušanjem preko 80 svjedoka, uz niz dokumenata, namjerava dokazati odgovornost osmorice optuženih za zločin na Korićanskim stijenama. Odbrane pak tvrde da njihovi branjenici nisu sudjelovali u strijeljanju muškaraca u augustu 1992. godine i to žele dokazati tokom suđenja.

“Kombinacijom dokaza, Tužilaštvo BiH će pokazati da je postojao napad na Bošnjake i Hrvate koji su potom prisilno preseljeni, a osmorica optuženih su tada učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu i počinili gnusno djelo ubistva preko 200 ljudi”, kazala je Slavica Terzić, tužiteljica Tužilaštva BiH, čitajući imena svih žrtava.

Damir Ivanković, Zoran Babić, Gordan čurić, Milorad Radaković, Milorad Škrbić, Ljubiša Četić, Dušan Janković i Željko Stojnić terete se da su, kao pripadnici Stanice javne bezbjednosti Prijedor i interventnog voda policije iz tog grada, 21. augusta 1992. godine sudjelovali u pratnji konvoja civila, Hrvata i Bošnjaka, te da su na planini Vlašić izdvojili i strijeljali oko 200 njih.

“Smatramo da je ljudsko biće i u tim najtežim vremenima moglo da odabere želi li biti čovjek ili ne. Optuženi su u svojim postupanjima imali cilj, progon Bošnjaka i Hrvata, kojeg su bili svjesni. Oni su svjesno odabrali da ne budu ljudi i počinili su djelo koje im se stavlja na teret”, rekla je Terzić.

Tužilaštvo BiH je najavilo da će 23 njihova svjedoka dati iskaz pod mjerama zaštite.

“U svojstvu svjedoka saslušat ćemo predstavnike civilne i vojne vlasti, koji će opisati kako su uklanjani posmrtni ostaci ubijenih; vozače autobusa i kamiona, koji će govoriti o konvoju i šta se dešavalo tog dana; te osobe koje su preživjele strijeljanje”, objasnila je Terzić.

Odbrane optuženih su rekle da će dokazati da njihovi branjenici nisu sudjelovali u strijeljanju civila, te da neki od njih nisu 21. augusta 1992. godine ni bili na planini Vlašić.

“Moj branjenik nije znao za zločine i nije u njima mogao ni učestvovati, te ne može odgovarati za propuste drugih pošto nije tu ni bio. U optužnici su paušalno navedene radnje i ne zna se tačno ko je sve sudjelovao i na koji način”, rekla je Dragica Glušac, braniteljica optuženog Škrbića.

U optužnici se navodi da je optuženi Janković “naređivao i organizirao”, dok su ostali optuženi “sudjelovali i pomagali prilikom sprovođenja konvoja” koji se sastojao od najmanje 16 autobusa, tegljača, kamiona i kamiona s prikolicom.

Nastavak suđenja zakazan je za danas (utorak, 31. mart 2009. godine), kada će biti saslušani prvi svjedoci Tužilaštva.

 

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.