U Keniji uhapšen Igor Maješki?

Muškarac, koji je uhapšen u Keniji pod sumnjom da je umiješan u ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, koristio je ime Igor Maješki i vodio je kompaniju za sportove na vodi, izjavili su izvori iz policije i hotela “Whitesands” u kojem je osumnjičeni radio.

Zaposleni u hotelu “Whitesands” iznenađeni su hapšenjem, a osumnjičenog su opisali kao veselog čovjeka, koji se lako sporazumijevao sa turistima, prenosi Reuters.

 

Upravnik hotela “Whitesands” Muhamed Hersi rekao je da je bio šokiran hapšenjem, jer je osumnjičeni punih 25 godina vodio kompaniju za vodene sportove.

“Kada je prvi put došao imao je ispravne papire i zbog toga mu je dozvoljeno da radi”, dodao je Hersi.

Zanimljivo je da je osumnjičeni prikazan kako na plaži stoji u šorcu i majici na jednom snimku televizijske stanice “Reuters”, napravljenom 2008. godine, u priči o turizmu u okolini Mombase.

Uhapšeni je danas iz Mombase helikopterom prebačen u Najrobi. Više detalja o ovom slučaju očekuje se tokom dana nakon pres-konferencije kenijske policije u Najrobiju.

Kenijska policija potvrdila je sinoć da je u toj zemlji uhapsila čovjeka osumnjičenog da je povezan sa ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji.

“On je već dugo vremena tražen i hapšenje je izvršeno nakon temeljne istrage agenata tajne službe”, rekao je pripadnik kenijske policije koji nije želio da bude imenovan.

Ovaj kenijski policajac kaže da za osumnjičenim traga međunarodni tribunal, ali nije saopštio druge detalje.

Portparol Haškog tribunala rekla je da ne želi da komentariše hapšenje, dodajući da nema nikakvih informacija.

Iako se odmah pretpostavilo da je riječ o Ratku Mladiću ili Goranu Hadžiću za sada za to nema potvrde.

Ministarstvo inostranih poslova BiH nije dobilo nikakvu zvaničnu informaciju o hapšenju stranog državljanina u kenijskom gradu Mombasi.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo izjavio je da MUP RS nema nikakvih saznanja u vezi sa hapšenjem muškarca u Keniji za kojim traga Haški tribunal.

(SRNA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.