INZKO

Inzko preuzeo dužnost visokog predstavnika

INZKOValentin Inzko službeno je jučer preuzeo dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH od Miroslava Lajčaka na sjednici Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) u Sarajevu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare starog i novog visokog predstavnika Lajčak je rekao da je velika sreća za BiH da dolazi čovjek koji poznaje njene ljude i jezik, i koji ima velike simpatije za BiH.

 

 

Ovaj sastanak PIC-a bio je posjednji kojim je predsjedavao Lajčak, koji je naglasio da je jednoglasno usvojen kominike s jasnim stavovima PIC-a o svim aktualnim pitanjima s kojima se BiH danas suočava.

Naveo je da je na  sastanku političkih direktora PIC-a s liderima šest vladajućih stranaka jasno ukazano da je jedini put da BiH krene naprijed put dogovora i kompromisa, ali i da sve veći broj političkih lidera shvaća da dogovor i kompromis nemaju alternativu.

U tom kontekstu, izražena je želja da se tzv. prudski proces proširi.

Prioriteti za OHR ostaju pet uvjeta i dva cilja za njegovu transformaciju u Ured specijalnog predstavnika Evropske unije. U 13 mjeseci otkako je donesen taj program, smatra Lajčak, učinjeno je mnogo. Naprimjer, izgledalo je nezamislivo da parlament BiH usvoji Amandman na Ustav BiH o Brčko Distriktu.

– Pokazalo se koliko se može uraditi ako su ciljevi jasno definirani, rekao je Lajčak, dodajući, međutim, da je ostalo još mnogo toga, te da je pitanje državne imovine u centru pažnje.

OHR zato nastavlja da djeluje u sadašnjoj formi, a sljedeća prilika da se procijeni da li je došlo vrijeme za tranziciju bit će na sastanku PIC-a krajem juna.

Lajčak je kazao da je Evropska unija opredijeljena za evropsku perspektivu BiH, ali da to isto očekuje od bh. institucija i lidera.

Istaknuo je da odlazi kao prijatelj BiH, da je zavolio BiH i njene ljude, a kao slovački ministar vanjskih poslova imat će niz prilika da podrži želju 90 posto njenih građana – da se BiH pridruži zajednici normalnih evropskih zemalja, članica EU i NATO-a.

Upitan zašto nije dovoljno koristio bonske ovlasti, Lajčak je rekao da ih je iskoristio 40 puta, najviše zbog nesaradnje s Haškim tribunalom i u vezi s pitanjem procesuiranja ratnih zločina uopće, da bi se BiH suočila sa svojom prošlošću.

Kaže da je bonske ovlasti vidio kao sredstvo ne da se nameće kuda BiH treba da ide, nego kao sredstvo da BiH ne skrene s pravog puta. Dodao je da pritom treba praviti razliku između nečije retorike i akcija, iako zapaljiva retorika ne donosi ništa dobro.

Lajčak je naglasio da osjeća odgovornost za sve uspjehe i neuspjehe za vrijeme njegovog mandata. Ponosan je što je za to vrijeme BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je stvorena atmosfera kolektivne odgovornosti domaćih lidera, izražena najprije u razgovorima šestorke, a onda “prudske trojke”.

Na kraju je rekao da se trudio da poboljša političko stanje u zemlji, ali da građani biraju lidere da bi oni preuzeli odgovornost.

Novi visoki predstavnik nije ovaj put želio detaljno govori dok se više ne upozna o trenutnoj situaciji.

Inzko je boravio u BiH kao ambasador Austrije 1995./1996. godine, kada je vidio uništenu zemlju.

Gledajući iz ove perspektive, vidljivi su napori na rekonstrukciji zemlje i na približavanju evropskoj budućnosti, ocijenio je.

Priznao je da neki od njega imaju velika očekivanja, ali da je nemoguće ispuniti sva očekivanja.

U svojstvu specijalnog predstavnika EU, Inzko je najavio da će pomagati BiH da se ubrza proces približavanja evropskim integracijama.

EU je 2009. proglasila godinom zapadnog Balkana, a to je prilika koju ne bi trebalo propustiti, a svi u BiH koji žele raditi na evropskom putu imat će njegovu podršku.

Istaknuo je da je u konsultacijama pred preuzimanje dužnosti imao razgovore s EU, SAD-om, Rusijom i drugima te da su svi izrazili zabrinutost zbog situacije i stagnacije u BiH. A to su članovi PIC-a prenijeli bh. političkim liderima.

U BiH ima hitnih političkih pitanja koja treba riješiti. Opći cilj je ispunjenje pet ciljeva i dva uvjeta koje je postavio PIC, a fokus u narednom periodu bit će državna imovina.

– Tranzicija OHR-a u značajno ojačanu misiju EU jeste naš zajednički cilj i ostvarit će se čim se ispune uvjeti, kazao je Inzko.

Najavio je da će biti snažno uključen u pripremu misije EU, ali da ima mnogo gorućih pitanja za bh. lidere, uključujući posljedice globalne ekonomske krize.

U kontekstu napretka zemalja regiona prema EU, Inzko je upozorio: “Ako vi ne idete naprijed, vi ne stojite. Vi idete natrag.”

Inzko je na kraju istaknuo da se neće ustručavati od korištenja punih ovlasti, ukoliko se za to ukaže potreba.

– To neće biti moj prvi izbor, nego posljednje sredstvo, ali se neću ustručavati da ga koristim, kazao je novi visoki predstavnik Valentin Inzko.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.