čaci, tražeći štenad, pronašli pušku

čaci područne škole iz prijedorskog sela Gornji Garevci juče su, tokom školskog odmora, u devastiranoj šupi pored te obrazovne ustanove pronašli automatsku pušku. Odmah su o tome obavijestili svoju učiteljicu, a ona direktora škole i policiju.

Učenici kažu da su prvo bili iznenađeni, a potom i uplašeni, te da odbačeno oružje u šupi nisu dodirivali.

Sedmogodišnji dječak, učenik drugog razreda, priča da je oružje ugledao kada je u staroj šupi podigao dasku, u potrazi za psićima, koje je dan prije na ovom mjestu okotila jedna keruša.

čaci su htjeli da u taj objekat, prepun smeća, unesu nešto hrane i prostirku kako bi se štenad ugrijala. Međutim, umjesto malih životinja, naišli su na pušku.

Učiteljica Božana, koja nije željela da novinarima kaže svoje prezime, navodi da su đaci oko 9.30, kao i obično, otišli da se igraju u školskom dvorištu, jer je bilo vrijeme velikog odmora.

 “Oni su se rastrčali po dvorištu i vjerovatno su željeli da vide da li se u šupi pored škole krije keruša sa svojim mladima koje je okotila. Međutim, djeca su se ubrzo vratila i rekla mi da su u šupi ugledala pušku. Odmah sam alarmirala direktora, a on je pozvao policiju iz Kozarca. Policajci su ustanovili da je riječ o zarđaloj pušci”, kaže učiteljica.

U policiji u Kozarcu su potvrdili da je pronađena puška, najvjerovatnije automatska, zarđala i bezopasna.

Učiteljica naglašava da je ovaj događaj alarmirao rukovodstvo škole na veću akciju kako bi bezbjednost učenika bila podignuta na viši nivo. Područna škola broji 28 učenika, koji nastavu pohađaju od prvog do petog razreda.

Zdravko Janković, direktor Osnovne škole “Čirilo i Metodije” iz Trnopolja, kojoj pripada Područno odjeljenje u Gornjim Garevcima, kaže da imaju problema s napuštenim i devastiranim zgradama oko školskog objekta, koje su nekad služile za smještaj izbjeglica, a koje su sada pretrpane otpadom.

 “Oko škole se sakupljaju psi lutalice. Nadležne smo nekoliko puta upozoravali na ovu pojavu. Vjerovatno je neko pušku, u namjeri da je se riješi, odbacio u šupu pored škole, a takve stvari se zbog bezbjednosti djece ne bi smjele dogođati”, ističe Janković.

Milorad Stupar, predsjednik Aktiva direktora prijedorskih osnovnih škola, navodi da je samo tokom ovog mjeseca u blizini škola u nekoliko navrata pronađeno oružje.

 “Još pamtimo slučaj kada su početkom marta na njivi pored Osnovne škole “Jovan Cvijić”, u Brezičanima, pronađene dvije bombe, koje su na to mjesto donijeli učenici završnog razreda. Ovo je ozbiljno upozorenje roditeljima, učenicima, prosvjetnim radnicima i policiji, ali i građanima, da se tako nešto više ne bi smjelo događati. Samo je jedan korak do neželjenih posljedica i tragičnih ishoda”, naglašava Stupar.

Sugerisali su policiji da pojača svoje prisustvo ispred školskih objekata, ali i da na neki način ponovo aktiviraju priča o nelegalnom naoružanju. Oni koji posjeduju nelagalno naoružanje treba da ga predaju policiji i predstavnicima Civilne zaštite, a ne da bude na mjestima pristupačnim djeci, dodaje Stupar.

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.