Full Metal Jacket

Full Metal Jacket

Full Metal Jacket

"- Are those… live rounds?
– Seven – six – two milimeter. Full. Metal. Jacket."

 

Nakon svega što je o Vijetnamu već rečeno u filmovima, "Full Metal Jacket" isporučuje premalo i dolazi prekasno. U vremenima kad su ideal ratnog filma predstavljali Coppolina "Apokalipsa danas" i Stoneov "Vod smrti" tako je vodeći američki filmski kritičar Roger Ebert opisao Kubrickovo remek-djelo. Ali Kubrickova je sudbina uvijek bila da ne bude shvaćen pa se ne treba čuditi što ni "Full Metal Jacket" nije nikakva iznimka.

Isti je kritičar opisao ovaj film kao "zbirku kratkih priča, ne roman". Bila bi to kratka zbirka od samo dvije priče. Jer Kubrick je prilično jasno, i namjerno, presjekao "Full Metal Jacket" na dvije jednake polovice: obuku za rat i pravi rat. I publici ostavio da procjeni što je strašnije. Za razliku od dva spomenuta epa koji su Vijetnamski rat opisivali kroz prizmu droge i napalma, s puno društvene kritike i velikih životnih metafora, Kubrick je ostao puno prizemniji. Za njega u ovom, ni bilo kojem drugom ratu, nema ništa epsko.

Od početne scene u kojoj se skupina dugokosih i golobradih mladića transformira u skupinu kratko ošišanih vojničkih klonova preko obuke čiji je cilj završiti njihovu transformaciju u jednostanične amebe, strojeve za ubijanje, Kubricka ne zanima rat samo ljudi koji u njemu sudjeluju. Čak i u onoj drugoj od dvije priče (ili drugom dijelu romana, kako vam drago) Kubrick gotovo sasvim ignorira bitke i bavi se samo onim kratkim isječcima vojnika uhvaćenim pod snajperskom vatrom, njihovim dijalozima i duhovitim one-linerima koji im pomažu da sačuvaju zdrav razum u strahotama koje ih okružuju. "Full Metal Jacket" zbog toga se može činiti kaotičnim jer on doista nema nit vodilju, priču koja se razvija i koja vodi ka nekom logičnom završetku. Sve što vidimo je skup raštrkanih situacija, a svaka od njih ima neku svoju, posebnu poantu. "Kako možeš ubijati žene i djecu", pita vojnik Joker topnika u helikopteru. "Lako je", kaže on. "Samo trošim manje municije".

Vojnik Joker, vojnik Pyle, Animal Mother Killer, Eightball, vojnik Kauboj… U ovom ratu vojnici nemaju imena, samo nadimke koje im je odmah na obuci prikladno podijelio narednik Hartman, glavna zvijezda filma , kojeg nezaboravno igra R. Lee Ermey i čiji je gubitak doista teško nadomjestiti pa se baš zbog toga u drugom dijelu filma čini da "Full Metal Jacket" gubi tempo. Bogatim repertoarom neponovljivih i kreativnih psovki i devijantnim načinima maltretiranja Hartman trenira "crve" da postanu marinci, a "Bog voli marince jer oni ubijaju sve što vide". Posebno je dojmljiva scena u kojoj Hartman regrute tjera da spavaju sa svojim puškama, daju im ženska imena i recitiraju im poeziju jer "druge pi*** osim njih ovdje neće vidjeti". Na Hartmanovoj meti posebno se našao vojnik Pym čiju će transformaciju iz debeljuškastog nesposobnjakovića u primitivnog razbijača, ubojicu bez skrupula instruktor naposlijetku platiti životom u dugo očekivanom obračunu.

 

"Mrtvi znaju samo jednu stvar: da je bolje biti živ. Tako sam sretan što sam živ, u jednom komadu i nizak. U svijetu govana, ali živ. I nije me strah". I to je to. To je, za Kubricka, taj veliki epski rat, taj događaj koji je povukao nebrojene moralističke rasprave, kojem je umjetnost posvetila mnoge metafore veće od života. Treba li reći još nešto?

Režija: Stanley Kubrick
Uloge: R. Lee Ermey, Matthew Modine, Adam Baldwin, Vincent D'Onofrio
Trajanje: 116 minuta
Godina: 1989.
Produkcija: Warner Bros.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.