Međunarodni Dan Žena

 

Međunarodni Dan Žena (International Women's Day) ili Svjetski Dan Žena širom svijeta se slavi  8. marta.

Ideja se rodila 27. avgusta 1910. na internacionalnoj socijalističkoj konferenciji žena u Kopenhagenu. Inicijativa je pokrenuta od njemačke socijalistice i borca za prava žena Clara-e Zetkin.

Zašto baš 8. mart?

U zavisnosti od izvora, pominje se više povoda zašto baš na 8. mart.

Između ostalog, pominju se demonstracije radnica u St. Petersburgu u vrijeme ruske revolucije 1917. godine, zatim brutalno zaustavljanje demonstracija tekstilnih radnica u New York-u 1857.

Godine 1911 žene Njemačke, Danske, Austrije, Švedske, Švicarske i SAD-a demonstrirale su za jednakopravnost. Tako da se od 1921. godine 8. mart slavi kao Međunarodni Dan Žena, a dotadašnji “Women's Day” koji se slavio 19. marta preimenovan je u Međunarodni Socijalistički Dan Žena.

U Rusiji i Bjelorusiji 8. mart je državni praznik.

Proteklih desetljeća, žene su značajno napredovale u uspostavljanju ravnopravnosti s muškarcima. Povećao se broj obrazovanih žena, poraslo je i plaćeno zapošljavanje žena, a i sve su češći zakoni koji garantuju ravnopravne mogućnosti ženama i poštuje njihova ljudska prava.

Međutim, još uvijek je mnogo zemalja u svijetu gdje se žene se ne mogu pohvaliti da na svim poljima imaju ista prava i mogućnosti kao muškarci. Žene još uvijek čine većinu od 1.3 milijarde siromašnih u svijetu, tri četvrtine žena iznad 25 godina u Aziji i Africi je nepismeno, u prosjeku, žene zarađuju 30-40 posto manje od muškaraca za isti posao. Gotovo svugdje žene su i dalje većina žrtava nasilja. U nekim zemljama žene i dalje nemaju pravo izlaska na izbore, pravo da rade i zarađuju. Još uvijek ih tretiraju kao svojinu.

Interesantno je da je ideja za praznik nastala u “kapitalističkoj” Evropi, a da se uglavnom slavi u “socijalističkim” zemljama.

U Zapadnoj Evropi većina žena nema pojma sta je 8. mart, ali zato slave 11. maj, Dan mama. Ali sve se svodi na isto – komercijala živa.

Taj dan muževi, sinovi i ostali muškobanjasti dijelovi famalija kupuju mamama, ženama, sestrama cvijeće i ostale drangulije, i sutradan opet ostave dignutu ili pomokrenu dasku u WC-u!

Svim ženama možemo pozeljeti samo da im svaki dan bude njihov dan i neka vam je sretan i ovaj iskomercijalizirani socijalistički praznik.

www.kozarac.ba team

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.