ICTY-Karadžić optužen za dva genocida

Haaški sud u ponedjeljak je objavio kako je djelomično odobrio zahtjev Tužiteljstva za nadopunom optužnice protiv nekadašnjeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića, koji je sad optužen po dvije tačke za genocid, umjesto jedne, a područje na koje se odnosi optužnica smanjeno je za 14 općina u odnosu na izvornu pojedinačnu optužnicu protiv Karadžića iz maja 2000.

Tekst prijedloga Haaškog tužiteljstva ove dopunjene optužnice ICTY je objavio još 23. rujna prošle godine, ali ju je Sudsko vijeće III pod predsjedanjem suca Iaina Bonomyja odobrilo tek danas i to ne u potpunosti, jer su izuzeti "oni incidenti za koje ne postoji dovoljna potpora u dokazima".

Riječ je o trima navodnim incidentima koji su uključivali ubijanje a koje je tužiteljstvo željelo dodati točkama 3, 4. 5 i 6 dopunjene optužnice.

Dopunjena optužnica i dalje tereti Karadžića za najteža djela, uključujući genocid, progon, ubijanje i druge zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom rata u BiH, ali na manjem području jer je broj općina na koje se odnosi optužnica smanjen s 41 na 27.

Optužnica počinjena djela stavlja u okvir udruženog zločinačkog pothvata u kojem su, radi uklanjanja bosanskih Muslimana i Hrvata s područja BiH pod kontrolom Srba, sudjelovali i drugi najviši dužnosnici Srbije i Republike Srpske, dopunjena je novim činjenicama, a njezinim restrukturiranjem bolje su prikazane pojedinačne optužbe i usklađena je s važećom pravnom praksom Haškog suda.

Optužnica i dalje ima 11 točaka, ali one nisu iste. Izbačene su dvije točke prijašnje optužnice, o suučesništvu u genocidu i teškim kršenjima Ženevske konvencije, dodane su nove dvije, a postojeće optužbe su restrukturirane.

Za razliku od prve optužnice koja je sadržavala samo jednu točku za genocid, u ovoj optužnici Karadžića se tereti po dvije točke za genocid – prvoj za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima na području 10 općina – Višegradu, Prijedoru, Bratuncu, Foči, Brčkom, Ključu, Kotor Varošu, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku tijekom 1992. a u drugoj za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.

Karadžića se i dalje tereti za višegodišnji teror nad Sarajevom, a ostale su i optužbe za korištenje pripadnika mirovnih snaga kao talaca.

Sudsko vijeće u odluci je Tužiteljstvu naložilo da novu optužnicu preda sudu do srijede u podne.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.