Voda neispravna u 80 odsto škola

Analiza vode u 199 škola u RS pokazala je da je u 157 škola voda zagađena, potvrđeno je u Institutu za zaštitu zdravlja RS.

Naime, Zdravstveno-sanitarna inspekcija RS početkom ove školske godine utvrdila je da je od ispitivanih 148 škola, voda neispravna u njih 77. Naloženo je da škole i lokalne zajednice riješe problem bakteriološki neispravne vode, a resorno ministarstvo je zatražilo od Instituta da ponovo provjeri stanje u školskim česmama.

 

Međutim, nova analiza Instituta, koja je obuhvatila više škola nego ranije, pokazala je da je voda i dalje neispravna u većini škola.

Milka Mrđa, portparol Instituta, kazala je da je najviše škola sa neispravnom vodom na pdoručju Banjalučke regije i to u ukupno 79 školskih vodoobjekata, zatim na području Dobojske regije gdje je utvrđeno da je voda neispravna u 40 škola i na području Zvornika gdje je voda bila zagađena u 35 objekata.

Duška Radmanović, načelnik Odjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, kazala je da prema rezultatima ove analize, najveći broj škola ima neispravnu vodu u opštinama Prijedor, Doboj, Nevesinje, Gradiška, Teslić, Bijeljina i Prnjavor.

“Institut je predložio da se izvrši čišćenje vodoobjekata, zatim dezinfekcija, ugradnja hlorinatora, a u nekim školama je potrebno izgraditi nove vodoobjekte ili pronaći nova izvorišta”, pojasnila je Radmanovićeva.

Ona je navela da je sredstvima Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u BiH, kroz Fondaciju “Fami”, predviđeno rješavanje ovog problema za oko 60 škola.

“Nevladina organizacija World Vision uradila je projekat snabdijevanja pitkom vodom škola u opštinama Banjaluka, Kneževo, Kotor Varoš i Čelinac”, kazala je Radmanovićeva.

Rade Mavrak, načelnik Odjeljenja za privredu u društvene djealtnosti u opštini Nevesinje, kazao je da su planirane sanacije školskih vodovoda na području ove opštine kao i izgradnja gradskog vodovoda.

Vidosav Kičić, zamjenik načelnika opštine Čelinac, kazao je da je ova opština u toku 2007. i 2008. godine, zajedno s Vladom RS uložila više od 500.000 maraka u vodosnabdijevanje.

“Za ovu godinu opština je izdvojila oko 137.000 KM za rješavanje vodosnabdijevanja i školskih vodoobjekata kao i vodovoda u mjesnim zajednicama”, naveo je Kičić.

Milenko Šajić, portparol Administartivne službe grada Banjaluka, kazao je da je gradska inspekcija radila analizu vode u školama i da se u narednih nekoliko dana očekuje da budu obrađeni kompeltni rezultati analize, na osnovu kojih će Gradska uprava preduzeti potrebne mjere.

Miro Janjilović, direktor OŠ ‘Sveti Sava’ iz Kotor Varoša, kazao je da je voda bila neispravna u područnim školama Zabrđe, Vagani i Vrbanjci.

“Prije nekoliko dana predstavnici nevladine organizacije World Vision su bili u našoj školi i ja sam im objasnio koji su najveći problemi u školama, između ostalog to su i vodovodi. U narednom periodu ćemo vidjeti da li će to biti riješeno”, naveo je Janjilović.

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.