Tijela iz hale Å ejkovača prebaciti u Prijedor

Zamjenik glavnog državnog tužioca Dejvid Švendimen (David Schwendiman) razgovarao je jučer u Kantonalnom tužilaštvu Bihać s predstavnicima Instituta za traženje nestalih BiH (INO) i Udruženja “Izvor”, koje traga za nestalim osobama iz Prijedora.

Edin Ramulić, predstavnik “Izvora”, kazao je da vlada opće nezadovoljstvo zbog slabih rezultata u pronalasku nestalih i podsjetio da se samo u prijedorskoj regiji traga za 1.273 ubijene osobe.

 

Istakao je da će od Tužilaštva BiH, koje je preuzelo nadležnosti nad traženjem nestalih, biti zatraženo da se tijela iz hale Šejkovača u Sanskom Mostu prebace u Prijedor.

– U toj hali uglavnom se nalaze tijela ekshumiranih Prijedorčana te se događa da članovi porodica ne mogu putovati u Sanski Most radi dokazivanja identiteta – rekao je Ramulić.

Švendimen se osvrnuo na ogorčenost stanovnika Ljutočke doline koji od kraja rata zahtijevaju procesuiranje osoba za koje se sumnja da su počinile ratni zločin nad nesrbima.

– Međutim, Tužilaštvo mora raditi po zakonu i ne komentiram istražne postupke koje vodimo. To su procesi koji traže vrijeme i upornost da bi rezultati bili kvalitetni – kazao je Švendimen.

Marko Jurišić, član Kolegija direktora INO, istakao je da će uskoro u Bihaću biti otvoren područni ured Instituta, a u Sanskom Mostu terenski.

– Očekujemo i da će rezultati rada biti bolji, posebno jer uskoro trebamo okončati i proceduru potpisivanja sporazuma s Hrvatskom koji tretira problematiku traženja nestalih – kazao je Jurišić.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.