Korićanske stijene-Optuženi negiraju krivicu za zločin

 

Bivši pripadnici Stanice javne bezbjednosti Prijedor (SJB) i interventnog voda tadašnje milicije, negirali su krivicu za učešće u zločinima počinjenim krajem augusta 1992. na Korićanskim stijenama.

– Časni sude, nisam kriv, rekli su, jedan za drugim, osmorica optuženih za zločin protiv čovječnosti: Damir Ivanković, Zoran Babić, Gordan čurić, Milorad Radaković, Milorad Škrbić, Ljubiša Četić, Dušan Janković i Željko Stojnić.

Tužilaštvo ih tereti za sudjelovanje u organizovanju i pratnji konvoja 21. augusta 1992. u kojem je bilo oko 1.200 civila, Hrvata i Bošnjaka, koji su navodno trebali biti razmijenjeni.

Na planini Vlašić, kako stoji dalje u optužnici, oko 200 muškaraca je izdvojeno iz konvoja nakon čega su strijeljani iz automatskog oružja na lokaciji Korićanske stijene.

U optužnici se navodi da je 12 muškaraca preživjelo masakr, dok su do danas identifikovana samo četiri tijela.

Optužene su, po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili u toku 2008.

Šestorica se nalaze u pritvoru, dok se dvojica brane sa slobode ali su im izrečene mjere zabrane. Prema postojećim zakonskim propisima u roku od 30 dana nakon izjašnjenja o krivici trebao bi početi glavni pretres, javio je danas BIRN-Justice Report.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.