Rijaset traži izvinjenje od Federalne televizije

 

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, zbog interesa javnosti, a u povodu optužbi izrečenih o imamu u džematu Gluha Bukovica (Medžlis Islamske zajednice Travnik), ovim putem ističe činjenicu da je u toku postupak kod nadležnog suda u Travniku koji tretira ovaj predmet.

S tim u vezi, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ostaje pri svom principijelnom stavu da ne komentira slučajeve koji su predmet sudskog postupka. Islamska zajednica ima povjerenje u nadležne državne institucije za sprovođenje zakona u Bosni i Hercegovini i nada se brzom okončanju pomenutog sudskog postupka. Niko nema pravo preuzimati ulogu sudije izvan i iznad suda i proglašavati bilo koga krivim. Treba odbaciti logiku da je svako kriv dok ne dokaže da je nevin, i dosljedno prihvatiti načelo da je svako nevin dok se ne dokaže da je kriv.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je bila i ostala otvorena za transparentan i objektivan sud o njenom radu i aktivnostima i zato odlučno odbacuje bilo kakvu vrstu nasilja ili postupaka koji ograničavaju lične i profesionalne slobode, kaže se u saopćenju Službe Rijaseta za odnose s javnošću.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini smatra da je voditeljica Dnevnika 2 Federalne televizije, Nikolina Veljović, u ponedjeljak 09. 02. 2009. godine tokom odjave Dnevnika 2 svojom rečenicom: ” Reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić štiti pedofile u redovima Islamske zajednice i ratoborne vehabije i javno poziva na linč nepodobnih novinara”, iznijela neistinite i uvredljive kvalifikacije o vrhovnom poglavaru muslimana u našoj domovini i bošnjačkoj dijaspori, uvrijedila Islamsku zajednicu i institucije islama.

Ovakvom konstatacijom prekršeno je više odredbi Kodeksa o emitovanju radio-televizijskog programa, između ostalog član 5. koji definira pristojnost i obavezu da će radio i televizijske stanice osigurati općenito prihvaćene standarde pristojnosti; član 6. koji kaže da će radio i televizijske stanice osigurati da svi programi, a naročito informativni, budu tačni, pravični i nepristrasni; član 18. koji precizira da religijske aktivnosti pripadnika različitih vjeroispovijesti se ne smiju pogrešno predstavljati.., odnosno da se bilo kakva religijska ubjeđenja neće omalovažavati u programu.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini smatra da je svojom nedvosmislenom kvalifikacijom voditeljica Dnevnika 2 preuzela ulogu suda i sudije, izrekla javnu presudu cjelokupnoj Islamskoj zajednici i vrhovnom poglavaru muslimana.

Stoga Rijaset Islamske zajednice traži da se Federalna televizija u prvoj narednoj emisiji Dnevnik 2, izvini muslimanima u Bosni i Hercegovini i Islamskoj zajednici, kaže se u saopćenju Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

(Rijaset.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.