Ahmadinedžad obznanio da je Iran postao svjetska sila

 

U današnjem govoru povodom 30. godišnjice islamske revolucije, iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad proglasio je svoju zemlju jednom od svjetskih sila, ali i napomenuo kako će se takva moć koristiti isključivo za mirnodopske svrhe.

“Na ovom mjestu službeno objavljujem da je Iran postao svjetska sila, ali mi ćemo našu moć koristiti samo za mir, bratstvo i pravdu”, rekao je Ahmadinedžad na masovnom skupu priređenom povodom 30-godišnjice revolucije iz 1979., kada se uspostavila današnja islamska republika.

Podsjetio je okupljene da je zemlje preživjela godine i godine međunarodnih sankcija, pa čak i vojnih prijetnji, ali da je stabilnija nego što je ikad bila. “Islamska revolucija moćnija je nego 1979. godine. Živahna je kao 15-godišnjak i ustrajna kao 60-godišnjak.

Revolucija nije samo donijela zemlji slobodu i nezavisnost nego joj je vratila njen islamski identitet”, pojasnio je Ahmadinedžad. Naglasio je da ekonomske sankcije i vojne prijetnje izvana više ne mogu Iranu nanositi štetu te da se iranski narod time ne može više zaplašiti.

Ako je vjerovati njihovim državnim medijima, milioni ljudi širom zemlje okupili su se na masovnim skupovima kako bi obilježili 30. godina revolucije. Mitinzi su bili popraćeni već uobičajenim skandiranjima poput – “smrt Americi”.

(index.hr)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.