Na mezarju će graditi kino salu

Medijske hajke na članove vjerske zajednice, oduzimanje imovine, bacanje bombi na džamije, samo su neki od pritisaka sa kojima se suočava IZ u gradovima RS-a.

Izuzetak nije ni Prijedor, općina u kojoj je u ratu porušeno najviše vjerskih objekata u BiH. Do temelja su srušene 33 džamije.

 

Prema riječima Sudbina Musića, predsjednika medžlisa IZ Prijedor i sekretara Udruženja logoraša Prijedor, imovina IZ je ugrožena svakim novim općinskim regulacionim planom, i ona oduzeta i ona koja to još nije.

Posljednji slučaj je, kaže, mezarje u Pećanima koje je oduzeto IZ i dodijeljeno SIZ- u za školstvo, da na tom zemljištu napravi obdanište za djecu.

– Obdanište naravno nije napravljeno, nego je SIZ zemljište dodijelio Rudnicima željezne rude Ljubija, koji ga potom ustupa jednom privatnom preduzeću da na njemu pravi osmokatnicu sa stambeno – poslovnim prostorima – kaže Musić.

Ono što nas je najviše iznenadilo je, kaže, molba koju to preduzeće šalje IZ Prijedor u kojoj traže da mi donesemo odluku o uklanjanju humki sa naše zemlje.

Sličnu sudbinu će doživjeti i Kapetanovića harem, mezarje osnivača grada Prijedora na kojem je predviđena gradnja kino sale.

U rijetkim slučajevima kada i dobije neko zemljište natrag, IZ nema mnogo koristi od njega.

– Nedavno smo nakon dugogodišnje borbe uspjeli dobiti komad zemlje natrag, u centru Prijedora, ali i pored pravosnažnog rješenja koje imamo, iz neobjašnjivih razloga nijedan geometar nije želio izaći na teren i omeđiti zemljište – kaže za “as” Musić.

 

(As)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.