NEMAR SOCIJALNOG RADNIKA PAÅ ALIČA

Mujkanović Fatima, 72-godišnja starica iz Kozaruše živi sama bez ikakvih primanja u kući koja joj je obnovljena humanitarnom pomoći. 1992.godine su joj nestala dva sina Muhamed i Halid a prije nekoliko godina joj je umro i muž.

Šećerni je bolesnik a ima problema i sa pritiskom, živi teško godinama i nada joj se ukazala 2007. godine kada je prikupila dokumentaciju radi ostvarivanja prava po osnovu člana porodice civilnih žrtava rata. Potvrde, rodne listove, zahtjev joj je u septembru te godine uzeo Husein Pašalić, uposlenik u Centru za socijalni rad Prijedor i obećao da će dokumentaciju predati u Odjeljenje za boračko invalidsku zaštitu kada stigne potvrda iz Centra za socijalni rad u Sanskom Mostu.

Fatima je 16 mjeseci strpljivo čekala rješenje i nadala se napokon boljem životu, da će imati čime platiti struju i lijekove, ali rješenje nije stizalo.

 

Njene komšije, koje je ona uputila da predaju zahtjev, su dobijali odgovor ali ona nikako nije. I uputila se ovih dana u Opštinu da vidi šta je sa njenim zahtjevom kad ono tamo nije uopšte ni predan. Otišla jadna kod Huseina Pašalića da vidi zašto njenog zahtjeva nema i on je rekao da dođe sutra a da će on potražiti papire.

Sutradan ga je nazvala a on joj hladnokrvno kazao: papira nema, izgubio sam ih. I Fatima je juče došla u očaju u Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” jer joj u Opštini neće da prime zahtjev zato što je rok prošao. Rekla je kaže, Huseinu, da će ga tužiti a on joj rekao da tuži, zna on da starica nema novca da se sa njim sada ganja po sudu.

Mujkanović Fatimu, staricu kojoj bi socijalni radnik Husein Pašalić trebao pomoći jer živi sama bez ikakvih primanja taj isti Husein je svojim nemarom ostavio bez mogućnosti da ostvari pravo koje joj kao majci dva nestala sina pripada. Strašno da grđe ne može biti. I nije ovo prvi put da Husein Pašalić svojim nemarom dovodi u pitanje egzistenciju porodica ubijenih i nestalih Prijedorčana.

Djecu od Slavka Ećimovića, heroja otpora okupacionim vlastima u Prijedoru, kojima je Pašalić bio zakonski staratelj, je zakinuo za tri godine primanja po osnovu invalidnine za člana porodice poginulog borca. Djeci kojima je pobijena sva bliža porodica i koja su preživjela dva pokolja u Čarakovu i na Briševu Pašalić je uskratio oko 20.000 KM primanja jer im je izgubio rješenje koje je iz Ministarstva odbrane trebao predati u kancelariju Boračko-invlaidske zaštite u Sanskom Mostu, gdje je Husein Pašalić tada radio također kao socijalni radnik.

Husein Pašalić se dokopao radnog mjesta u Centru za socijalni rad Prijedor zahvaljujući činjenici da su ga tamo progurale bošnjačke političke elite kao bošnjački kadar. On je sada u poziciji da kao ”bošnjački kadar” priređuje ovakve gadosti najtežim socijalnim kategorijama, i to porodicama prijedorskih žrtava koje bi nam svima trebale biti svetinja. Od organizacije ”Izvor” u kojoj sam aktivista ću tražiti da stane u zaštitu Fatime Mujkanović i od Centra za socijalni rad ćemo zahtijevati da saniraju posljedice nemara njihovog službenika, kako god znaju i umiju.

Edin Ramulić

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.