PODRÅ KA OMLADINSKIM ORGANIZACIJAMA

 

Omladinske organizacije koje djeluju u okviru povratničkih zajednica okupile su se u ponedjeljak 23.02.2009.godine u Prijedoru na poziv Udruženja Prijedorčanki ”Izvor”. Cilj sastanka je bio da se razmijene informacije o postojećim kapacitetima u  tim organizacijama i da se onima koje do sada nisu imale značajnije aktivnosti pomogne prilikom osmišljavanja, izrade i upućivanja projekata donatorima.

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” želi da svoje kontakte sa asocijacijama mladih u regionu i donatorima stavi na raspolaganje omladinskim organizacijama, naročito onima koje u svojim aktivnostima promovišu zaštitu ljudskih prava. Na ovaj prvi sastanak je pozvana izvršna direktorica Inicijative mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine, Almu Mašić, sa kojom ”Izvor” sarađuje već desetak godina.

Sastanku su prisustvovali predstavnici omladinskih organizacija iz Kozarca, Hambarina, Ljubije, Rakovčana i Donje Puharske a nisu se odazvali samo iz omladinskog centra u Čeli, iako je i ta oganizacija uredno pozvana.

Inicijativa mladih za ljudska prava BiH je za ovaj sastanak putem Ambasade Velike Britanije već osigurala novčana sredstva u visini od 9.000,00 KM i predstavnici omladinskih organizacija su preuzeli na sebe obavezu izrade projekata koji će se realizovati u narednih mjesec dana. Ovo su naravno simbolična sredstva obezbjeđena neposredno pred sastanak, jer je potencijal različitih donatora koji podržavaju aktivnosti omladine daleko veći i godišnje se u BiH implementira nekoliko desetina miliona KM kroz projekte omladinskih organizacija.

Od posebnog značaja bi trebali biti seminari i radionice koje će organizovati Inicijativa mladih kako bi prijedorske organizacije bile u stanju samostalno izrađivati projekte i ravnopravno konkurisati kod donatora zajedno sa drugim centrima u BiH gdje su omladinske organizacije daleko razvijenije.

Nisu sve organizacije u opštini Prijedor na istom nivou razvijenosti, Omladinski centar Hambarine je respektabilna omladinska organizacija koja realizuje različite projekte i pozitivno utiče na život djece i mladih ljudi u naseljima na lijevoj obali rijeke Sane. Zadnja aktivnost je rezultirala uspostavljanjem dječijeg vrtića u Hambarinama, a njihova spremnost da pomognu drugima je hvale vrijedna jer su uveliko doprinijeli da se uspostave omladinski centri u Rakovčanima i Ljubiji.

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” je veoma zainteresovano da se omladinske organizacije ojačaju i da budu aktivnije prisutne u zaštiti ljudskih prava, pogotovo prava žrtava rata.

I u buduće će u Prijedor dovoditi predstavnike različitih domaćih i međunarodnih organizacija i donatora kako bi se omladinske organizacije još više razvile i bile od koristi prije svega omladini, koja nakon škole i nema bogznakakvu perspektivu osim da ode u inostranstvo.

Edin R.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.